Talijanska vlada odobrila gradnju muzeja holokausta u Rimu

17.03.2023.

22:33

Autor: I.B./Hina

Rim

Rim

Foto: Shutterstock / HRT

Rim će izgraditi nacionalni muzej holokausta, priopćila je talijanska desna vlada u petak.

Vlada talijanske premijerke Giorgie Meloni planira uložiti 10 milijuna u taj projekt, a muzej bi trebao pridonijeti održavanju sjećanja na tragediju Shoaha živim i prisutnim, navodi se u priopćenju vlade.

Talijanske medij Corriere della Serra piše kako je grad prije nekoliko godina za taj projekt dobio teren u parku Villa Torlonia, na sjeveroistoku grada. Tamo se nalazi i ljetna rezidencija fašističkog diktatora Benita Mussolinija. Nakon godina zastoja, projekt konačno kreće u realizaciju.

Muzej Shoaha postoji u svim većim europskim prijestolnicama te sam smatrao ispravnim da se on također realizira u našoj zemlji, rekao je Gennaro Sangiuliano, talijanski ministar kulture, koristeći hebrejsku riječ za holokaust. Vlada je odobrila plan kasno u četvrtak, piše njemačka agencija dpa.

Glavni grad Italije dom je jedne od najstarijih židovskih zajednica u Europi. Ruth Dureghello, predsjednica Židovske zajednice u Rimu, zahvalila je vladi na "konkretnoj brizi za temu sjećanja".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!