20:49 / 13.01.2021.

Autor: P.F./Hina

Talijanska vlada u krizi nakon ostavke dviju ministrica

Foto: Pixabay, Rim, ilustracija

Foto: Pixabay, Rim, ilustracija

Foto: - / -

Nakon tjedana kritike i prijetnja, čelnik Italije Vive, bivši premijer Matteo Renzi, rekao je na konferenciji za novinare da dvije ministrice iz njegove stranke odlaze iz vlade.
Usred pandemije koronavirusa, talijanska vlada premijera Giuseppea Contea ponovno je u krizi pošto su ostavku dale dvije ministrice iz manje stranke Italia Viva bez koje vlada gubi većinu u parlamentu.

Nakon tjedana kritike i prijetnja, čelnik Italije Vive, bivši premijer Matteo Renzi, rekao je na konferenciji za novinare da dvije ministrice iz njegove stranke odlaze iz vlade: Teresa Bellanova (poljoprivreda) i Elena Bonetti (obitelj).

Bez 18 senatora Italije Vive vlada koju vodi Conte gubi većinu u gornjem domu, ali Zastupničkom domu ima dovoljan broj glasova.

U ovim novim okolnostima Conte može zatražiti glasovanje o povjerenju vladi u parlamentu, nadajući se da će dobiti dovoljan broj glasova u oporbi kako bi nadoknadio odlazak Renzijeve stranke, premda je ta mogućnost malo vjerojatna jer je premijer ocijenio da mu treba čvrsta većina, a ne potraga za, kako je rekao, jednim glasom ovdje ili ondje.

Druga mogućnost je da sam premijer Conte da ostavku i dobije novi mandat od predsjednika Republike Sergija Mattarelle s preustrojenom vladom. Ova kriza bi ujedno mogla onemogućiti donošenje novog programa državne pomoći vrijednog više milijarda eura za potporu sektorima pogođenim zatvaranjem zbog epidemije virusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!