11:51 / 06.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Talijanska vlada ublažila migracijske zakone koje je provodio Salvini

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Talijanska vlada djelomično je poništila stroge migracijske zakone, poznate kao Salvinijevi zakoni, prema bivšem ministru, a sadašnjemm čelniku oporbene ekstremne desnice Matteu Salviniju.
Talijanska vlada djelomično je poništila stroge migracijske zakone, poznate kao Salvinijevi zakoni, prema bivšem ministru, a sadašnjemm čelniku oporbene ekstremne desnice Matteu Salviniju.

Takozvane "Sigurnosne uredbe" koje je Salvini provodio 2018. i 2019. izmijenjene su i dopunjene uredbom koju je vlada odobrila. Proširuje se pravo na azil i radna dozvola za migrante i reformira sustav za prihvat migranata s jačim fokusom na integraciju, prema vladinom priopćenju.

Kazne dobrotvornim organizacijama koje su bez dopuštenja ušle u talijanske teritorijalne vode smanjuju se s milijun eura na 10.000-50.000 eura.Kazne nisu primjenjive ako se brodovi dobrotvornih organizacija povezuju s državom pod čijom zastavom plove i mornaričkim vlastima koje koordiniraju akcije potrage i spašavanja i slijede njihove upute, rekla je vlada.

Izmjene u Salvinijevim zakonima, posebno u pitanju kazni, tražio je talijanski predsjednik Sergio Mattarella, koji je kazne nazvao "neproporcionalnima".

To je bio jedan od prioriteta sadašnje vlade kad je preuzela vlast 2019., nakon što je Salvinijeva nacionalistička stranka Liga prešla u oporbu. Trebalo je dosta vremena da reforma bude odobrena, uglavnom zbog toga što politički nije odgovarala populističkom Pokretu pet zvijezda (M5S) , bivšoj koalicijskoj stranci Salvinijeve Lige.

Pokret pet zvijezda sada je u vladi s lijevo usmjerenom Demokratskom strankom.

Nova migracijska pravila trebala bi stupiti na snagu nakon što ih potpiše Mattarella te se objave u službenom glasilu. U normalnim okolnostima za to je potrebno nekoliko dana.
Parlament bi ih također trebao ratificirati unutar 60 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!