13:27 / 17.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Talijanski MVP: Europa mora 'promijeniti brzinu' u pogledu migracije

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Italija bi željela da EU uspostavi prihvatne centre u zemljama odakle migranti putuju, koji bi procesuirali zahtjeve za azil te uvjerili neke migrante da ne nastavljaju put u Europu, kazao je ministar vanjskih poslova Enzo Moaver Milanesi.
Tvrdolinijska taktika nove talijanske populističke vlade način je da se partneri iz EU-a uvjere u to da promijene brzinu u pogledu rješavanja problema migracije, sudeći prema riječima talijanskog ministra vanjskih poslova Enza Moavera Milanesija.

Talijanska vlada, koju podupiru ekstremno desna stranka Liga i protusistemski Pokret pet zvijezda, zatvorila je svoje luke za brodove koji spašavaju migrante.
Naša je svrha protresti savjest vlada (EU-a) i potaknuti ih da promijene brzinu u pogledu migracije, rekao je Milanesi, tehnokrat i bivši sudac suda EU-a za dnevnik Corriere della Sera.

Italija bi željela da EU uspostavi prihvatne centre u zemljama odakle migranti putuju, koji bi procesuirali zahtjeve za azil te uvjerili neke migrante da ne nastavljaju put u Europu. To bi mogla biti mjesta pomoći i utočišta, gdje bi mogli promijeniti mišljenje i vratiti se kući s novčanom pomoći EU-a, kazao je. On je dodao da bi Italija mogla obnoviti poziv za obaveznim mehanizmom raspodjele tražitelja azila unutar EU-a. Dosadašnji su pokušaji bili neuspješni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!