Talijanski predsjednik odbio Draghijevu ostavku

14.07.2022.

19:30

Autor: M.Š./HRT

Mario Draghi

Mario Draghi

Foto: Lukas Barth / REUTERS

Talijanski premijer Mario Draghi ponudio je ostavku na tu funkciju, ali je predsjednik Sergio Mattarella to odbio te mu rekao da se obrati parlamentu kako bi dobio jasniju sliku i i vidio može li i dalje upravljati većinom.

On bi se u parlamentu trebao pojaviti idućega tjedna, vjerojatno u srijedu, navodi talijanska televizija.

Ako ne dođe do nikakvog dogovora i ne bude parlamentarne većne, predsjednik bi mogao raspustiti parlament i raspisati izbore za najranije rujan ili listopad.

Kako je došlo do odluke o ostavci

Talijanski premijer Mario Draghi najavio je podnošenje ostavke nekoliko sati nakon što je populistički koalicijski partner Pet zvijezda povukao svoju potporu u velikom glasovanju o povjerenju.

Bivši šef Europske središnje banke vodio je vladu jedinstva od veljače 2021.

U izjavi je rekao da je pakt povjerenja koji je održavao vladu jedinstva nestao.

Kriza u trećem najvećem gospodarstvu EU-a pokrenuta je kada je čelnik Pet zvijezda Giuseppe Conte odbio podržati vladin paket ekonomske pomoći obiteljima i tvrtkama vrijedan 23 milijarde eura (19,5 milijardi funti), tvrdeći da gospodin Draghi ne čini dovoljno za rješavanje troškova života kriza.

Iako je vlada pobijedila na glasanju u Senatu u četvrtak, premijer je više puta upozorio da bez potpore Pet zvijezda vlada ne može nastaviti.

- Večeras ću podnijeti ostavku predsjedniku republike, rekao je Draghi vladi, prema priopćenju koje je objavio njegov ured.

- Koalicija nacionalnog jedinstva koja je poduprla ovu vladu više ne postoji, dodao je Draghi, bivši predsjednik Europske središnje banke koji je premijer široke koalicije od veljače 2021.

Glasanje o povjerenju postalo je žarište napetosti unutar Draghijeve vlade dok se stranke vladajuće koalicije pripremaju međusobno natjecati na nacionalnim izborima početkom 2023.

Odluka Stranke 5 zvijezda da bojkotira glasanje o povjerenju u četvrtak gurnula je Italiju u političku neizvjesnost, što bi moglo potkopati napore da se osiguraju milijarde eura iz fondova Europske unije, da se zemlja uhvati u koštac sa štetnom sušom te da smanji svoju ovisnost o ruskom plinu.

Draghi je povećao uloge rekavši da ne bi želio voditi vladu bez Stranke 5 zvijezda, koja je postala najveća stranka na prethodnim izborima 2018., ali je od tada izgubila podršku javnosti.

To bi moglo dovesti do nacionalnih izbora već u rujnu ili listopadu nakon što su druge koalicijske stranke rekle da ih treba održati ako Stranka 5 zvijezda više ne podupire vladu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!