Talijanski premijer saslušan u istrazi o upravljanju koronakrizom u Bergamu

12.06.2020.

22:22

Autor: M.M./Hina

default error photo
Bergamo je žarište epidemije u pokrajini Lombardiji koju je Covid-19 najteže pogodio u cijeloj Italiji.
Talijanski premijer Giuseppe Conte na sudu je tri sata davao iskaz o načinu na koji je vlada upravljala koronakrizom u Bergamu na sjeveru zemlje, jednom od najteže pogođenih područja u Italjii i svijetu.

Državna odvjetnica u Bergamu, Maria Cristina Rota, saslušala je Contea u okviru istrage o kašnjenju proglašenja "crvenih zona" u dvjema općinama na sjeveru Italije u kojima je pandemija eksplodirala.

Istragom su obuhvaćeni i ministar zdravstva Roberto Speranza te ministrica unutarnjih poslova Luciana Lamorgese.

Bergamo je žarište epidemije u pokrajini Lombardiji koju je Covid-19 najteže pogodio u cijeloj Italiji u kojoj su do petka od posljedica te bolesti umrle 34.223 osobe.

Središnja vlada u Rimu i lokalne vlasti Lombardije međusobno se optužuju za kašnjenje u uspostavi "crvenih zona" u općinama Nembro i Alzano, a što je rezultiralo preopterećenošću zdravstvenog sustava, rastom smrtnosti i širenjem epidemije  u toj regiji.

Rođaci žrtava covida-19 iz Bergama poduzeli su pravne korake u potrazi za pravdom za svoje mrtve.

Članovi udruge "Noi Denunceremo" ("Tužit ćemo"), koja je nastala iz Facebook grupe, podnijeli su 50 pojedinačnih prijava tužiteljstvu u Bergamu. U tužbama se navodi što su sve obitelji preživjele - od nedostatka informacija do nedovoljne njege.

Tužbe su podnesene protiv nepoznatih osoba, a u pripremi je navodno još 150 prijava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!