17:10 / 20.08.2019.

Autor: T.D./Hina

Talijansko pravosuđe naredilo iskrcavanje migranata s broda Open Arms

Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Foto: - / REUTERS

Španjolska vlada u utorak je rekla da šalje mornarički brod prema talijanskom otoku Lampedusi kako bi prepratio brod nevladine organizacije Open Arms u Španjolsku.
Glavni tužitelj u talijanskom gradu Agriđentu naložio je zapljenu broda "Open Arms" koji je usidren pokraj otoka Lampeduze, kao i hitnu evakuaciju gotovo stotinu migranata. Tu je odluku donio nakon što je poslijepodne s dva liječnika obišao brod.

Nevladina organizacija Open Arms još je prošli tjedan upozorila da su mnogi migranti iscrpljeni i bolesni, nakon 19 dana na brodu.

Prije nego što je večeras objavljena odluka tužiteljstva, prema Lampedusi je otplovio brod španjolske mornarice koji je migrante trebao dopratiti do Mallorce i time okončao patnje migranata koji se ne mogu iskrcati već 19 dana. 

Richard Gere posjetio migrante blokirane ispred Lampeduse

Spasilački brod Open Arms kojim upravlja istoimena španjolska nevladina organizacija još uvijek nije upoznat s vladinim planom. Organizacija je ranije rekla da je situacija na brodu "izmakla kontroli" te da je najmanje 10 osoba skočilo u more u očajnom pokušaju plivanja do Lampeduse.

Skupini migranata pružena je pomoć i oko podneva su bili na brodu talijanske obalne straže, rekla je glasnogovornica španjolske organizacije. Nakon odbijanja Rima da, unatoč dogovoru šest europskih zemalja o njihovu prihvatu, dopusti iskrcavanje migranata s Open Armsa na Lampedusu, Madrid je u nedjelju ponudio brodu da uplovi u Agesiras, na krajnjem jugu Španjolske, što je nevladina organizacija ocijenila potpuno neizvedivim.

Španjolska vlada je zatim predložila Baleare koji su nešto bliži, iako tisuću kilometara od Lampeduse, što je tada Open Arms nazvao "krajnje neshvatljivim" jer do tog španjolskog otočja treba tri dana plovidbe.

Španjolska ministrica obrane Margarita Robles izjavila je da će Madrid iznijeti novi prijedlog "u narednim satima" kako bi se riješila ta "humanitarna kriza", ne otkrivajući pojedinosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!