Stefanović: Ukrajinski zrakopolov prevozio oružje iz Srbije u Bangladeš

17.07.2022.

06:37

Autor: Hina/HRT/V.G.

Srušio se ukrajinski teretni zrakoplov

Srušio se ukrajinski teretni zrakoplov

Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters

Ukrajinski teretni avion AN-12, koji se u subotu kasno navečer srušio u Grčkoj, prenosio je 11,5 tona srpskog naoružanja namjenjenog Bangladešu kao krajnjem korisniku, priopćio je u nedjelju srbijanski ministar obrane Nebojša Stefanović.- U padu zrakoplova poginulo je svih osam članova posade i oni nisu bili državljani Srbije, rekao je Stefanović.

On je na izvanrednoj konferenciji za novinare rekao da je u zrakoplovu bilo 11,5 tona tereta koji su činile minobacačke osvjetljavajuće mine i školske mine, a da je proizvođač oružja tvrtka iz Srbije "Valir".

Stefanović je odbacio nagađanja da je naoružanje bilo namijenjeno Ukrajini rekavši da je ukrajinska tvrtka bila samo vlasnik zrakoplova.

Ministar je tvrdnje pojedinih medija da je oružje putovalo u Ukrajinu ocijenio "zlonamjernim i štetnim za Srbiju", koja iako kandidat za članstvo u EU, odbija uvesti sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu.

- Avion je poletio oko 20,40 sati iz Niša i prevozio oko 11,5 tona proizvoda naše namenske industrije krajnjem kupcu u Bangladešu. Kupac je bilo ministarstvo obrane Bangladeša, rekao je ministar.

On je naglasio da od 2016. godine nije izdana nikakva dozvola za naoružanje iz Srbije za Ukrajinu ili u Rusiju.

- Zrakopolovi kojim se transportira ta oprema velikog su kapaciteta i njih su prije svega proizvodili bivši Sovjetski Savez, a korisnici su Rusija, Bjelorusija i Ukrajina. Ruski i bjeloruski zbog međunarodnih sankcija ne mogu prevoziti naoružanje, a ukrajinski se zbog situacije u toj zemlji ne mogu vraćati u Ukrajinu i tamo slijetati i angažirani su diljem svijeta za prijevoz te robe, rekao je Stefanović novinarima.

Poginuli svi članovi posade

Ukrajinski teretni zrakoplov koji se u subotu navečer srušio u Grčkoj, na letu iz Srbije za Jordan, vjerojatno je prevozio streljivo, rekao je gradonačelnik Pangea, mjesta u čijoj je blizini zrakoplov pao.

Teretni zrakoplov koji je prevozio opasan materijal srušio se u blizini grada Kavale u sjeveroistočnoj Grčkoj, stvarajući plamen oštra mirisa, rekli su lokalni dužnosnici.

Svih osam članova posade Antonova An-12 poginulo je, izvijestila je u nedjelju ujutro grčka državna televizija ERT.

Stanovnicima koji žive u blizini grčka civilna zaštita rekla je da zatvore prozore i da ne uključuju klima-uređaje.

Gradonačelnik pogođene zajednice Pangeo, Filipos Anastasiadis, rekao je da je avion prevozio "opasan materijal", vjerojatno streljivo.

Rekao je ERT-u da na zrakoplovu nije bilo ni kemijskog ni nuklearnog materijala. Vojska je na putu prema mjestu nesreće, dodao je.

Državni mediji izvijestili da je u zraku otrovna para od zapaljenja 12 tona tereta.

Galerija
Srušio se ukrajinski teretni zrakoplov, Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters
Srušio se ukrajinski teretni zrakoplov, Foto: Alkis Konstantinidis/ReutersTeretni zrakoplov srušio se na sjeveru Grčke, Foto: Laskaris Tsotsas/Eurokinissi/Reuters

Zrakoplov je poletio iz Niša u Srbiji i bio je na putu za Aman u Jordanu kada je pilot prijavio probleme s motorom i zatražio hitno slijetanje u grčku zračnu luku Kavala, ali avion nije uspio doletjeti i srušio se 40-ak kilometara od zračne luke.

Avion je za dlaku promašio kuće i uništio je električne stupove. U okolnim selima nestalo je struje.

Ruta leta zrakoplova prikazana na internetskoj stranici Flightradar24 pokazala je da je letjelica tvrtke Meridian stigla do sjevernog Egeja blizu poluotoka Halkidiki prije nego što se okrenula i vratila prema Kavali.

Slike s mobitela koje su snimili stanovnici pokazuju kako je zrakoplov gorio u zraku prije nego što se srušio. Eksplozije su se mogle čuti na mjestu događaja nekoliko sati nakon pada zrakoplova.

Krhotine su razbacane u radijusu od nekoliko stotina metara, a područje je ograđeno.

Veliki broj vatrogasaca, hitne pomoći i policije otišao je na to područje prije nego što su se povukli i naredili novinarima i promatračima da odmah odu.

Vatrogasac je rekao ERT-u da čekaju specijalce i da su dvojica kolega prevezeni u bolnicu s poteškoćama u disanju.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!