12:42 / 17.03.2020.

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/IMS/B.V.M./HRT/Hina

Težak dan u Španjolskoj, u Italiji se usporava širenje koronavirusa

Foto: REUTERS/Nacho Doce

Foto: REUTERS/Nacho Doce

Foto: - / REUTERS

Broj umrlih u Španjolskoj na dnevnoj razini porastao je za 182 osobe te je ukupno registrirano 491 umrli.
Čini se da je nastupilo usporavanje širenja koronavirusa u Italiji, zbog čega se najteže pogođena europska zemlja nada da je epidemija blizu svog vrhunca.

U Italiji je jučer udio novozaraženih u ukupnom broju zaraženih (gotovo 28.000) iznosio oko 13%, dok je prethodna četiri dana udio iznosio između 17 i 21 posto.

- Španjolska zatvorila kopnene granice, broj oboljelih nadomak 10.000

- Koronavirus: Iz minute u minutu

Španjolska je upisala 11.178 osoba zaraženih koronavirusom, što je gotovo 2.000 više nego dan ranije, izvijestila je španjolska vlada, dok je istovremeno broj umrlih na dnevnoj razini porastao za 182 osobe te je ukupno registrirano 491 umrli.

Time je utorak postao najtragičniji dan po broju umrlih od kada je 3. ožujka zabilježen prvi smrtni slučaj u Španjolskoj.

U zemlji s 47 milijuna stanovnika od nedjelje su na snazi izvanredne mjere, uključujući zabranu izlaska na ulice osim u slučaju odlaska na posao i s njega, u bolnice, ljekarne, trgovine s hranom, kioske i benzinske postaje. Dopušteno je prošetati psa ako osoba izađe sama. Policijska vozila patroliraju pustim ulicama.

Da bi te mjere suzbile širenje koronavirusa bit će potrebno više dana, upozoravaju nadležne službe u Madridu. U utorak su mjere pojačane zatvaranjem kopnenih granica za strane putnike. Zračne luke, autobusi i podzemna željeznica se konstantno dezinficiraju, a promet putnika je drastično pao.

Dan ranije bilo je 9.191 slučajeva koronavirusa u Španjolskoj. Od ponedjeljka do utorka broj umrlih je porastao s 309 na 491.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!