07:07 / 20.08.2020.

Autor: M.M./HRT

The Guardian: Velika Britanija vjerojatno uklanja Hrvatsku sa liste sigurnih zemalja

Ilustracija (Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Ilustracija (Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska bi mogla biti uklonjena s popisa sigurnih koridora za putovanje Velike Britanije.
Nakon Slovenije i Velika Britanija mogla bi Hrvatsku ukloniti s popisa sigurnih koridora za putovanje nakon što su ondje potvrđeni prvi uvezeni slučajevi zaraze koronavirusom povezani s boravkom našoj zemlji, piše The Guardian. Britanski ministar prometa jučer je o tome razgovarao s kolegama u vladi, a službena bi najava mogla biti objavljena već danas. O kojem je broju ljudi zaraženih u našoj zemlji riječ - nije poznato.

●  Karin: Jesmo zabrinuti, ali mislimo da je još uvijek sve pod kontrolom

Capak o Austriji: Nije mi namjera bila da prijetim bilo kome

Hrvatska odbacuje slovenske tvrdnje da je kod nas dramatično

Ako Hrvatsk bude na crvenoj listi, svi koji u Veliku Britaniju uđu iz Hrvatske morat će u 14-dnevnu karantenu. Odlukom bi mogle biti pogođene tisuće britanskih turista koji trenutačno borave u Hrvatskoj.

Britanski ministar prometa Grant Shapps susreo se jučer popodne s drugim ministrima kako bi razgovarali o idućim potezima, a službena bi najava mogla biti objavljena već danas.

Guardianu je rečeno da su službenici vladinog Zajedničkog centra za biosigurnost identificirali određene slučajeve koronavirusa koji su uvezeni u Britaniju iz Hrvatske. Nije poznato koliko je slučajeva potvrđeno ni gdje, ali je utvrđeno da je broj uvezenih slučajeva iz Hrvatske na sličnom nivou kao broj potvrđenih slučajeva uvezenih iz Španjolske, prije nego što je ta zemlja uklonjena s liste sigurnih u roku od samo nekoliko sati, što je izazvalo velike probleme mnogim turistima.

Kada su nedavno Francuska i još nekoliko zemalja uklonjene s liste, vlada je ipak dopustila rok od 30 sati za prilagodbu pa se vjeruje, navodi list, da će takav slučaj biti i s Hrvatskom.

Čeka se odluka Slovenije

I slovenska vlada danas će donijeti odluku o stavljanju Hrvatske na crvenu listu. Prema pisanju slovenskoga lista Delo, odluka je već donesena i čeka se samo službena potvrda.

-  Situacija je toliko loša da nam ne preostaje ništa drugo nego da pozovemo svoje državljane da se što prije vrate iz nesigurne države, riječi su Jelka Kacina, glasnogovornika slovenske vlade.

Naše Ministarstvo turizma poručuje: Hrvatska je sigurna destinacija za goste iz Slovenije!

Ministarstvo turizma i sporta odbacilo je njegove navode kako je u Hrvatskoj stanje dramatično.

"Percepcija Hrvatske je kod većine slovenskih turista iznimno dobra, u Hrvatskoj se osjećaju sigurno s obzirom na to da je dobro poznaju te su vlasnici brojnih nekretnina (više od 100.000)", poručili su iz ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!