10:43 / 24.10.2019.

Autor: V.K./Hina

Thierry Breton nova nominacija Pariza za Europsku komisiju

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: - / REUTERS

Francuska je predložila Thierryja Bretona, šefa tehnološke grupacije Atos, kao kandidata za povjerenika za industrijsku politiku Europske komisije.
Francuska je predložila Thierryja Bretona, šefa tehnološke grupacije Atos, kao kandidata za povjerenika za industrijsku politiku Europske komisije, objavio je ured predsjednika Emmanuela Macrona nakon što su eurozastupnici odbili njegov prvi izbor.

Breton je bio francuski ministar financija u vladi nedavno preminulog predsjednika Jacquesa Chiraca. Od 2009. je izvršni direktor Atosa, a početkom tisućljeća vodio je preustroj telekomunikacijskog diva Orange.

- On je čovjek od akcije koji u potpunosti poznaje industrijska pitanja i koji, iako poznaje institucije u Bruxellesu, neće imati birokratski pristup europskim pitanjima, što je važno predsjedniku, rekao je dužnosnik Elizejske palače.

Zastupnici Europskog parlamenta su prije dva tjedna odbili Sylvie Goulard, Macronov prvi izbor za povjerenicu. To je izazvalo bijes u Parizu gdje su dužnosnici za taj neuspjeh okrivili njemačke konzervativne eurozastupnike.

Odabir proeuropski nastrojenog konzervativca pomoći će u njegovoj potvrdi jer će na svoju stranu vjerojatno dobiti Europsku pučku stranku, ističe Tara Varma, čelnica pariške filijale think-tanka ECFR.

- EPP ne bi trebao blokirati njegovu nominaciju, što si Macron ne bi sad mogao priuštiti, kazala je za Reuters.

- To je možda najbolja taktička odluka.

Francuski čelnik koji želi sačuvati ogromni portfelj ispregovaran s novom predsjednicom Europske komisije Ursulom Von der Leyen, a i napustiti situaciju koju je prozvao "političkom krizom", pa je od Njemice tražio garancije da će novi kandidat biti izabran na isto mjesto kao prošli prijedlog.

- Portfelj će ostati nepromijenjen, otkrio je predsjednikov pomoćnik.

Svaka članica EU-a nominira kandidata Komisije koji potom mora biti potvrđen na saslušanju u Europskom parlamentu.

Usprkos svojoj konzervativnoj pozadini, Breton je podržao Macrona tijekom njegove kampanje 2017., čak i prije prvog kruga predsjedničkih izbora.

- Prepoznajem, za Europu i naše europske sugrađane, važnost izazova povezanih s ovim portfeljom za budućnost našeg kontinenta, poručio je Breton u pozivu kojim je najavio svoje povlačenje iz Atosa 31. listopada.

Njegova karijera u privatnom sektoru vjerojatno će biti analizirana na saslušanju u Parlamentu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!