12:41 / 02.09.2020.

Autor: P.F./Hina

Tisuće Bugara prosvjeduju protiv vlade, sukobi s policijom

Foto: STOYAN NENOV/Reuters

Foto: STOYAN NENOV/Reuters

Foto: - / REUTERS

Izbili su sukobi između prosvjednika i policije koja je bacala suzavac i uhitila nekoliko prosvjednika. Prosvjednici su bacali jaja, jabuke i smeće na strogo čuvani parlament.
Tisuće Bugara okupile su se ispred parlamenta u Sofiji u jednom od najvećih okupljanja u dva mjeseca demonstracija u kojima pozivaju na ostavku premijera Bojka Borisova.

Izbili su sukobi između prosvjednika i policije koja je bacala suzavac i uhitila nekoliko prosvjednika. Prosvjednici su bacali jaja, jabuke i smeće na strogo čuvani parlament. 

Prosvjednici su se okomili na policijska vozila i pogodili 20 policajaca nepoznatom supstancom, rekao je šef policije Georgi Hadžijev. 

Prosvjed je organiziran na prvi dan zasjedanja parlamenta nakon ljetne stanke. Prosvjednici su okupljanje nazvali "Velikim nacionalnim ustankom" u odgovoru na vladin plan promjene ustava. 

Prosvjednici optužuju premijera Borisova (61), koji je već tri mandata na vlasti, da nije učinio ništa u borbi protiv korupcije koja ugrožava vladavinu prava i pogoduje moćnim tajkunima u najsiromašnijoj članici Europske unije.

Bugarski predsjednik Rumen Radev pozvao je u parlamentu na ostavku Borisovljeve vlade desnog centra i pozvao zamjenike da odbace planove za novim ustavom.

- Nije manjkavost novog ustava izvela ljude na ulice, već nedostatak moralnosti u vodstvu, erozija državnosti i korupcija, rekao je Radev.

Borisov je obećao odstupiti ako parlament prihvati njegov prijedlog za izglasavanje novog ustava. No vjerojatno neće prikupiti dovoljno glasova da nastavi sa svojim planom. 

Prosvjednici, kao i oporbene stranke, odbacili su taj prijedlog i smatraju ga trikom za ostanak Borisova na vlasti. 

Bugarska je ušla u EU 2007. i njezina je najkoruptivnija članica prema Transparency Internationalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!