Tisuće Čeha prosvjedovale protiv COVID mjera

30.01.2022.

22:07

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Tisuće Čeha okupile su se u nedjelju u Pragu na trgu Wenceslas mašući zastavama i skandirajući slogane protiv ograničenja uvedenih u svrhu suzbijanja covida-19, unatoč rastućoj zarazi.

Prosvjednici se uglavnom protive oštrim mjerama za osobe koje nisu cijepljene, a ograničenja uključuju i zabranu ulaska u restorane. Država bi trebala poslušati zahtjeve građana. Ograničenja nas vode na put za pakao, rekla je prosvjednica Zuzana Vozabova.

U Češkoj, zemlji od 10.7 milijuna stanovnika, najveći broj slučajeva zabilježen je u srijedu - 54.689. Također, brojevi zaraženih zabilježeni posljednjih dana svrstavaju se među najviše od početka pandemije.

Unatoč rastućem broju zrazaženih, vlada je prošlog tjedna ukinula uredbu prema kojoj je cijepljenje protiv covida-19 bilo obvezno za ključne stručnjake i starije od 60 godina, kako bi izbjegla produbljivanje rascjepa u društvu. Vladajuća koalicija desnog centra premijera Petra Fiale skratila je vrijeme izolacije i karantene, a ujedno je donijela odluku o obaveznom testiranju zaposlenika u tvrtkama.

U subotu je broj hospitaliziranih iznosio 1989, što je puno manje od prethodnog vrhunca pandemije, na prijelazu između studenog i prosinca, kada je taj broj iznosio oko 7000. U Češkoj je od početka pandemije zabilježeno 37.184 umrlih od covida-19, što je jedna od najgorih stopa u svijetu po glavi stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!