Parada ponosa pretvorila se u prosvjed protiv Orbana

12:31 / 24.07.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Marton Monus / Reuters

Tisuće građana sudjelovale su u Povorci ponosa u Budimpešti. Osim što su izrazili potporu LGBT zajednici, prosvjedovali su i protiv novog zakona kojim mađarska vlada zabranjuje prikazivanje sadržaja LGBT tematike mlađima od 18 godina.

Proslava, ali i prosvjed, tako povorku ponosa u Budimpešti vide organizatori. Mađarska LGBTQ zajednica okupila se na ulicama svojega glavnoga grada jer je eskalirala antihomoseksualna kampanja koju na razini države vodi i kani provoditi vlada premijera Viktora Orbana.

- Okupili smo se danas da bismo se borili. Borimo se za svoja prava. Borimo se za demokraciju. Borimo se za vladavinu zakona. Borimo se za svoju slobodu i za dostojanstvo, kaže jedna sudionica Povorke prosvjeda."

Nakon što je mađarski parlament početkom mjeseca donio, kako ga zovu, "Zakon o zaštiti djece" - kojim se zabranjuje prikazivanje LGBTQ tema maloljetnicima, što ima velike implikacije na obrazovanje, umjetnost i zabavu u državi, sada vlada kani održati i referendum. Jedno od 5 pitanja bit će: "Podržavate li da se djeci, bez ikakvih ograničenja, prikazuje medijski sadržaj seksualne prirode koji može utjecati na njihov razvoj?"

- Vlada djecu smatra glupom. Ona žive u svijetu u kojem vide sve, otvoreni su za ono što uočavaju, a samo zabranjivanje knjiga, filmova i reguliranje pojava o kojima se ne smije razgovarati, neće spriječiti njihovo postojanje, smatra učiteljica Aniko Talygas. Glasnogovornica Budimpešta Pride-a Johanna Majercsik naglašava kako su ljudi u strahu i mnogi iz LGBTQ zajednice planiraju napustiti zemlju, ako se slijedeće godine ne promijeni vlada.

Na parlamentarnim izborima idućeg proljeća vjerojatno će se voditi žestoka borba. Krajnje desna vlada Viktora Orbana nastoji ojačati svoju konzervativnu bazu anti-LGBT kampanjom.

- U zapadnoj Europi uobičajeno je da seksualne propagandiste ugošćuje u školama, to je ondje normalno. Toga u Mađarskoj nema! Ne možemo ih pustiti u naše škole. Ovo je pravna bitka, pravni huliganizam, a stajalište Europske Komisije je sramotno. Osjećamo se kao da nam žele oduzeti djecu, poručio je premijer Viktor Orban.

Civilne udruge kritiziraju Orbanove reforme, a anketa iz lipnja koju je proveo Ipsos pokazala je da 46 posto Mađara podupire istospolni brak. U ponedjeljak je više od 40 stranih kulturnih ustanova i veleposlanstava koje djeluju u Mađarskoj, a među njima Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Njemačke, zajedničkom izjavom iskazalo potporu Paradi ponosa u Budimpešti.

- Zabrinuti smo zbog nedavnih događaja koji prijete načelu nediskriminacije po spolnoj orijentaciji i rodnom identitetu te ohrabrujemo korake u svakoj zemlji koji štite jednakost i dostojanstvo svih ljudskih bića bez obzira na njihovu spolnu orijentaciju ili rodni identitet, navode u izjavi.

Europska komisija, čija je predsjednica Ursula Von der Leyen zakon ocijenila "sramotnim", može pokrenuti novi pravni postupak protiv Mađarske na Europskom sudu pravde ili upotrijebiti novi mehanizam osmišljen za zaštitu vladavine zakona u 27-članom bloku - zamrzavanjem sredstava za zemlje koje ruše demokratske standarde.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!