Tisuće Mađara opet prosvjedovalo protiv nove porezne politike vlade

17.07.2022.

08:41

Autor: Hina/HRT

Prosvjed u Budimpešti održan je i 13. srpnja

Prosvjed u Budimpešti održan je i 13. srpnja

Foto: Marton Monus / REUTERS

Tisuće Mađara prosvjedovalo je u subotu navečer u Budimpešti protiv mjera štednje i poreznih promjena koje je uvela vlada premijera Viktora Orbana.

Prosvjednici su izašli na ulice na poziv Petera Marki-Zaya, čelnika oporbenog saveza koji nije uspio svrgnuti Orbanovu stranku Fidesz na parlamentarnim izborima u travnju.


Privremeno su zauzeli Margitin most koji prelazi preko Dunava i prošetali duž nekoliko gradskih avenija. U zadnjih nekoliko dana već je bilo drugih prosvjeda.


Javnost je posebno ogorčena novom mjerom kojom su samozaposleni sada u nepovoljnijem položaju. Niska porezna stopa koju su uživali 20 godina od 1. rujna počinje se primjenjivati na manji broj ljudi. Nižim porezima bit će obuhvaćeni samozaposleni samo ako su im stranke fizičke osobe. Taksisti su izuzeti. Ako, primjerice, vodoinstalater obavlja posao za stambenu zajednicu ili tvrtku, a ne za privatno kućanstvo, morat će platiti veći porez.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!