Tisuće prosvjednika u Italiji traže produljenje zabrane davanja otkaza

26.06.2021.

17:23

Autor: HRT/Hina/D.D.

U Italiji traže da se ne ukida zabrana davanja otkaza

U Italiji traže da se ne ukida zabrana davanja otkaza

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Tisuće talijanskih radnika prosvjedovale su u subotu u nekoliko gradova tražeći produljenje zabrane davanja otkaza kako bi se zaštitilo radnike tijekom pandemije koronavirusa.

Glavni tajnik sindikata CGIL, Maurizio Landini, zatražio je da zabrana davanja otkaza radnicima ostane na snazi još četiri mjeseca, do kraja listopada.

Govorio je na javnoj televiziji Rainews 24 u Torinu.

Zabrana davanja otkaza, koja bi trebala isteći u četvrtak, vrijedi za poduzeća u nekim gospodarskim sektorima koji su osobito jako pogođeni posljedicama pandemije, kao što su građevinarstvo ili proizvodnja.

Rim je mjeru uveo potkraj veljače 2020. kako bi zaštitio radnike i nekoliko ju je puta produljio.

Sindikati strahuju da bi ukidanje zabrane bilo "društvena bomba" i traže sigurnost za radnike, rekao je čelnik sindikata UIL, Pierpaolo Bombardieri, u Bariju.

Predstavnici poslodavaca s druge strane kritiziraju činjenicu da se zbog te zabrane poduzeća mogu samo polako reorganizirati kako bi bila ponovno konkurentna na tržištu.

Po pisanju medija, i u političkim krugovima u Rimu postoje neslaganja o tome bi li zabranu trebalo produljiti i kako.

U pitanju su tisuće radnih mjesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!