Tisuće traktora na prosvjedu poljoprivrednika zakrčile ulice Bruxellesa

03.03.2023.

15:33

Autor: V.K./HRT/Hina

Protesti u Bruxsellesu

Protesti u Bruxsellesu

Foto: Yves Herman / REUTERS

Poljoprivrednici iz sjeverne belgijske pokrajine Flandrije dovezli su u petak tisuće traktora u Bruxelles na prosvjed protiv plana nove regionalne vlade da smanji emisije dušika.

Policija je procijenila da je na ulicama 2700 traktora.

Udruge poljoprivrednika su priopćile da će vladin plan "izazvati socijalno-ekonomski pokolj".

- Slažemo se da nešto treba učiniti po pitanju dušika, ali prema poljoprivredi se ne bi trebalo ponašati drugačije u odnosu na industriju, rekao je prosvjednik Leen Engelen govoreći o jednoj od spornih točaka u vladinom prijedlogu.

Velik broj grla i upotreba gnjojiva, uz promet i gradnju, doveli su do toga da su razine dušikovog oksida u zraku i vodi u Belgiji i Nizozemskoj veće nego što dopuštaju pravila EU-a.

Plan za ograničenje emisija u Flandriji izazvao je spor unutar regionalne vlade koji nije riješen na 16-satnom sastanku ranije ovaj tjedan. Mediji prenose da premijer Jan Jambon želi da se konačna odluka donese za vikend.

Nizozemski poljoprivrednici odbili su surađivati s vladom u provođenju mjera za smanjenje emisija dušika, tvrdeći da će to dovesti do pada broja grla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!