09:26 / 20.10.2020.

Autor: Studio 4/IMS/P.F./HRT

Tomašević: Italiji ne razmišlja toliko o dugu, koliko o razvitku

-

-

Foto: - / -

Italija ponovno vodi bitku s korona pandemijom, dnevni porast novozaraženih prelazi brojku od 11.000 građana. No, ipak je uspjela konsolidirati zdravstveni sustav, a predstoji joj će sanirati recesiju.
U gradovima, pa tako i u Rimu, gdje se okupljaju mladi je gužva, mnogi se ne pridržavaju mjere nošenja maske, pa je moguće zatvaranje tih prostora iza 21 sat navečer ili ograničavanje ulaska ljudi na te prostore. U četvrtak se u Lombardiji uvodi posebno izvanredno stanje - sve se zatvara od 23 sata do 5 ujutro, rekao je Silvije Tomašević, dopisnik HRT-a iz Italije o trenutačnoj situaciji.

Također je rekao da kafići koji nemaju stolove moraju zatvoriti u 18 sati. Kako ih većina ipak ima stolove, za njima ne smiju sjediti više od šest osoba.

Italija ponovno vodi bitku s korona pandemijom, dnevni porast novozaraženih prelazi brojku od 11.000 građana. No, Italija je ipak uspjela konsolidirati zdravstveni sustav, ali koliko će sanirati recesiju u kojoj je s dvije noge to će se tek vidjeti.

Škole se neće zatvarati, ako je bilo predsjednika regija koji su to zagovarali. Bit će kasnijih dolazaka, pa čak i popodne će biti nastave, iako toga u Italiji inače nema. U klupama će sjediti po jedan učenik. Fakultetima je ostavljeno da sami odluče kako će održavati nastavu, na daljinu ili dolaskom studenata na fakultete, objasnio je Tomašević.

Stanje u zdravstvenu sustavu Italije

Italija je platila danak prvog vala koronavirusa s 36.500 umrlih. Drugi su po brojkama iza Britanaca.

- Najviše se pribojavaju da bi rastom broja zaraženih moglo doći do saturacije u bolnicama, posebno na intenzivnoj njezi. Od pojave koronavirusa Italija je udvostručila broj kreveta za intenzivnu njegu. Postoji još nepodijeljenih respiratora, država ih je nabavila, no situacija nije opasna kako je bila na početku godine. Bojazan je od općeg lockdowna, no vlada to odbacuje. Treći kvartal im pokazuje izvanredne rezultate u ekonomiji, posebice u industriji, rekao je premijer Conte, objasnio je Tomašević.Dodao je kako Italija nije zatražila europski novac za zdravstvo nego je sama uložila oko 4 milijarde eura u njega. Priprema se paket mjera koji će se prezentirati Europskoj uniji za dobivanje novca iz fonda za obnovu.

Ima li moratorija na ovrhe u Italiji?

Mjere pomoći gospodarstvu su produžene do 21. siječnja, a radnici u ugroženim sektorima se neće otpuštati. Od države dobivaju 60% iznosa plaće dobivaju iz državne blagajne. Odlučeno je da agencije za prikupljanje poreza ne šalju obavijesti za zaostatke poreza.

Dug države raste, sad je oko 2500 milijardi eura, a u vrijeme koronakrize porastao je za 150 milijardi eura. Razmišlja se više o razvitku i ne razmišlja se toliko strogo o državnim dugu i deficitu. Italija je na oko 150% BDP-a po pitanju duga, rekao je.

- Treba postići da se pokrene ekonomija jer jedino ekonomski rast može dovesti do boljitka i smanjenja društvenih napetosti, rekao je Tomašević te dodao da se ne razmišlja puno o zimskom turizmu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!