Tomašević potpisao Sporazum o suradnji Zagreba i Beča

15:46 / 08.06.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Zeljko Hladika / Reuters

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i bečki gradonačelnik Michael Ludwig potpisali su u srijedu Sporazum o suradnji između Zagreba i Beča koji obuhvaća, među ostalim, energentsku učinkovitost, klimatske promjene, gospodarenje otpadom, izvijestili su iz gradske uprave. 

- Beč i Zagreb surađuju kao glavni gradovi više od dva desetljeća i, kao zagrebački gradonačelnik, želim nastaviti i produbiti tu tradiciju, rekao je Tomašević koji je u srijedu u službenom posjetu Beču.

Tamo se susreo sa bečkim gradonačelnikom Ludwigom, a kao najvažnije teme sastanka Tomašević je istaknuo pitanje stanovanja i zelenih politika.

- Zagreb može puno naučiti od Beča u pitanjima stanovanja, s obzirom na to da je Beč svjetski poznat po svojim politikama vezanim uz priuštivo i socijalno stanovanje", dodao je Tomašević.

Sporazum o suradnji između Zagreba i Beča obuhvaća 11 tematskih područja: energetska učinkovitost i klimatske promjene, gospodarenje otpadom, okoliš i zelene površine, promet i mobilnost, urbanizam, pametni gradovi, inovacije i digitalizacija, društveno poticana stanogradnja i obnova grada, gospodarska suradnja i statistika, obrazovanje, sport i mladi, društvena uključivost te transparentnost i sudjelovanje građana, ističe se u priopćenju.

Sporazum doprinosi provedbi ciljeva održivog razvoja definiranih u Agendi 2030 Ujedinjenih naroda kroz suradnju, partnerstvo, te razmjenu znanja i iskustava između dvaju gradova. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!