13:01 / 25.11.2019.

Autor: M.Š./Hina

Tony Blair: Velika Britanija je u opasnom neredu

Foto: REUTERS/Toby Melville

Foto: REUTERS/Toby Melville

Foto: - / REUTERS

Tony Blair, laburistički premijer između 1997 i 2007. rekao je da su obje velike stranke prodavale fantazije.
Bivši britanski premijer Tony Blair rekao je u ponedjeljak da je Velika Britanija u opasnom neredu te da ni njegova Laburistička stranka niti konzervativci Borisa Johnsona ne zaslužuju pobjedu na izborima 12. prosinca.

Velika Britanija održava izbore tri godine prije termina zbog toga što je parlament u slijepoj ulici zbog brexita, nesposoban dogovoriti se o tome kako, ili da li uopće, napustiti Europsku uniju.

- Mi smo u neredu, rekao je Blair na susretu s novinarima.

- Uzgon svjetskoga gospodarstva dosad nas je držao, no bude li posustao bit ćemo u nevolji.

Tony Blair, laburistički premijer između 1997 i 2007. rekao je da su obje velike stranke prodavale fantazije te dodao da ako su izborne ankete točne, vjerojatno će Johnsonova stranka dobiti većinu.

Blair, jedini laburistički čelnik koji je pobijedio na trima izborima, rekao je da njegovu stranku sada kontrolira "marksističko-lenjinističko krilo" te da je njihov vođa Jeremy Corbyn obećao revoluciju.

- Problem s revolucijom nikad nije kako će početi nego kako će završiti, rekao je Blair.

- Problem s revolucijama jest što uvijek završe loše.

- Istina jest ovo: javnost nije uvjerena da ijedna glavna stranka zaslužuje izbornu pobjedu.

Glasanje 12. prosinca predstavlja težak izbor između "socijalističke" države pod laburistima, koji nude drugi referendum o napuštanju EU-a, ili slobodnog tržišta konzervativaca, koji žele "da se brexit obavi" do kraja siječnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!