19:13 / 26.07.2020.

Autor: D.M./HRT

Tramišak u Dnevniku HTV-a: Ove godine za obnovu Zagreba 89 milijuna eura

-

-

Foto: - / -

Kada će i kako Hrvatska iskoristiti 22 milijarde eura iz Bruxellesa govori nova ministrica Nataša Tramišak.
Kada će i kako Hrvatska iskoristiti 22 milijarde eura iz Bruxellesa, za Dnevnik HTV-a govori nova ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

- Hrvatskoj su na raspolaganju 22 milijarde eura iz višegodišnjeg proračunskog okvira do 2027. kao i dio sredstava iz instrumenata nove generacije te Fonda solidarnosti. Nažalost, na primjeru Zagreba se vidi kolika je potreba za korištenjem tih sredstava. Hrvatska je na vrijeme reagirala, prijavila se u Fond za solidarnost. Za obnovu Zagreba iz tog fonda očekujemo oko 500 milijuna eura, od čega 89 milijuna eura već ove godine, kazala je ministrica Nataša Tramišak.

Po istom principu možemo tražiti i novac za saniranje poplava, najavila je. Treba utvrditi razmjere štete, prijaviti se pravodobno u fond.

Na pitanje je li spremna na golem posao koji je čeka Tramišak kaže: "Ovo je jedna velika prilika za Hrvatsku. Ta su nam sredstva prijeko potrebna za ulaganje u gospodarstvo, rast i razvoj - istraživanja, inovacije, poljoprivredu i zdravstvo. Bitno je naglasiti da je sve to rezultat rada pregovaračkog tima na čelu s premijerom Plenkovićem. Za Hrvatsku se po svim projekcijama očekivalo malo sredstava, ali je radi uspješne argumentacije našeg tima za Hrvatsku uvršten potpuno novi članak prema kojemu je Hrvatska dobila 400 milijuna eura više za kohezijsku politiku i 100 milijuna više za ruralni razvoj."

Kada se očekuju prve isplate iz Bruxellesa?

- Priprema se Nacionalni program oporavka za korištenje ovog prvog okvira za oporavak i otpornost EU-a gdje imamo na raspolaganju gotovo 9,4 milijarde. Već krajem godine trebali bi dobiti prvi avans, najavila je. Dodala je kako Nacionalni program oporavka mora biti gotova do kraja listopada, ali se čekaju dodatne smjernice Europske komisije. Taj će program ocjenjivati sve članice, ali je u Vijeću Europe postignut politički dogovor - sve će članice dobiti smjernice kojih ćemo se držati, napominje Tramišak.

Je li dobivanje novca uvjetovano provođenjem većih reformi?

- Mogu reći da su posljednjih nekoliko godina reforme u javnom sektoru već započete. Početkom godine spojeni su uredi državne uprave na regionalnoj razini. Slijede napori u spajanju dijelova sustava javne uprave - dakle govorimo o donošenju zakona o smanjenju broja javnih dužnosnika. Sve to ide u skladu s preporukama EU- a, kazala je ministrica. 

Na kraju je naglasila kako je za povlačenje 22 milijarde eura vrlo bitno partnerstvo Vlade s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, gospodarskim i civilnim sektorom. Smatra kako će joj iskustvo s lokalne razine zasigurno u tome pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!