11:23 / 07.01.2018.

Autor: HRT

Treća godišnjica napada na redakciju lista Charlie Hebdo

-

-

Foto: - / -

Na mjestu tragedije, gdje je nekad bila redakcija, održana je komemoracija na kojoj je bio i francuski predsjednik Emmanuel Macron.
Danas je treća godišnjica napada na redakciju satiričnog tjednika Charlie Hebdo u Parizu. Dva dana poslije napadnuta je i židovska trgovina. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predvodio je komemoraciju za 17 žrtava napada koji je označio početak niza smrtonosnih napada islamista u Europi. U trodnevnom krvoproliću u siječnju 2015., napadači su ubili novinare i karikaturiste u satiričnom tjedniku Charlie Hebdou, policajce i kupce u židovskom supermarketu.

Komemoracija je počela je u bivšim prostorijama Charliea Hebdoa, gdje su dvojica braće naoružana strojnicama ubila jedanaest osoba. Imena žrtava pročitana su prije polaganja vijenaca pred poslovnom zgradom. Počast stradalima potom je odana na obližnjem mjestu gdje je jedan od napadača usmrtio policajca. Slična komemoracija održana je i u trgovini košer hrane u kojoj je treći napadač ubio četvero ljudi.

Napad na Charlie Hebdo izvela su braća Said i Cherif Kouachi koje je dva dana kasnije ubila policija. Napadača na židovski supermarket Amedya Coulibalya također su u odvojenom incidentu ubili pripadnici snaga sigurnosti.

Unatoč napadu Charlie Hebdo nastavio je sa satirom i kritikom društva, inzistirajući na tome da tabui ne postoje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!