13:10 / 28.03.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Sve više europskih zemalja prijeti strogi lockdown

Beč u vrijeme pandemije

Beč u vrijeme pandemije

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

U sve više europskih zemalja vjerojatno će se ponovno uvesti strogi lockdown. Francuska, pogođena trećim valom zaraze, nalazi se u kritičnoj situaciji te je dodatno ograničila kretanje, a epidemiološke mjere postrožene su i u Belgiji te Poljskoj.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije najviše novih slučajeva zaraze u svijetu je u Europi. Treći val epidemije na Starom kontinentu uzima zamah.

Sve više zemalja pokušava restriktivnim mjerama suzbiti širenje virusa. Među njima je i Austrija.

U istočnim austrijskim pokrajinama tijekom uskrsnih blagdana bit će uvedene stroge mjere zbog sve većeg broja oboljelih od bolesti COVID-19 i sve kritičnije situacije na odjelima za intenzivnu skrb. Od 1. do 6. travnja bit će zatvorene sve trgovine osim onih s hranom i ljekarni, s radom ponovno prestaju frizerski i kozmetički saloni. Mnogi stanovnici Beča subotu su iskoristili za kupovanje. Jer nakon blagdana sve trgovine bit će ponovno otvorene, ali u kupnju će moći samo oni s negativnim testom na koronavirus.
U Poljskoj su uvedene stroge mjere koje će trajati iduća dva tjedna, do 9. travnja. Zatvorene su sve trgovine osim onih s prehrambenim namirnicama, neće raditi vrtići, škole, sportski objekti, ograničava se broj vjernika u crkvama.

Poljske vlasti upozoravaju da zdravstveni sustav doseže kritične granice, pozivaju građane da ograniče kretanje i poslovne aktivnosti svedu na nužno kako bi se širenje zaraze obuzdalo. Jučer je u Poljskoj bilo gotovo 32 tisuće novih slučajeva zaraze, preminulo je 448 ljudi. 

Francuska dodatno ograničava kretanje. U zemlji tri dana zaredom broj novih slučajeva premašuje 40 tisuća.

U 19 departmana, uključujući Pariz i parišku regiju, kretanje je ograničeno na najviše 10 kilometara od kuće, kao i napuštanje regija bez valjanog razloga. Postrožene su kontrole i u zračnim lukama.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!