19:17 / 19.02.2021.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Opasan trenutak. Treći val na vratima?

ilustracija

ilustracija

Foto: Ilustracija / Pixabay

Sve više europskih zemalja ponovno bilježi rast broja novozaraženih. Češka je danas prijavila čak 11 i pol tisuća novih slučajeva, Slovačka i Srbija oko dvije i pol tisuće, Mađarska tri tisuće. Vlasti u Budimpešti objavile su da je zemlja ušla u treći val epidemije.

Prvi sjeverni susjedi, Mađari, unatoč tomu što se koriste i ruskim i kineskim cjepivom, i što su među najuspješnijima po broju cijepljenih, čini se da se suočavaju s trećim valom pandemije.

- Nalazimo se u vrlo opasnom trenutku - imamo cjepiva, cijepimo se, razmišljamo i o ukidanju mjera, a onda nam stižu podaci o povećanom broju oboljelih i dolasku trećeg vala, kaže Viktor Orban, mađarski premijer.

Susjede s istoka muče isti problemi. Dnevni broj novozaraženih opet ima uzlaznu putanju - do dvije i pol tisuće osoba.

- Rast broja oboljelih rezultat je vidljivog opuštanja. Bez obzira na to što veći dio populacije poštuje mjere, opuštanje se vidi na svakom koraku, rekao je dr. Goran Stevanović, ravnatelj Klinike za infektologiju.

Zato stručnjaci pozivaju građane da se drže propisanih mjera jer one jedine jamče zaustavljanje trećeg vala. Koji se pojavio i u Poljskoj, ali stručne službe tvrde da još nema razloga za veliku zabrinutost. Postoji rješenje.

- Sve ovisi o ponašanju naših građana, ako će se držati propisanih mjera, onda će ovaj treći val proći bezbolno. Sve, dakle, ovisi o nama, kaže Wojciech Andrusiewicz, glasnogovornik ministarstva zdravstva.

Pripreme na mogući 3. val diljem Europe

Pripreme na mogući 3. val diljem Europe

Foto: Dnevnik / HRT

Češke vlasti odustale su od planova da od sljedećeg tjedna otvore trgovine koje ne prodaju osnovne potrepštine. Štoviše, u strahu su od širenja britanskog soja, uvode obvezno nošenje medicinskih maski na svim javnim površinama.

- Sve je više novozaraženih, no problem je u tome što je povećan broj teških slučajeva oboljelih koji završavaju na respiratorima, objašnjava Jan Blatny, češki ministar zdravstva.

Iz Njemačke i dobre i loše vijesti, poručuju na redovitoj konferenciji.

- Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom diljem Njemačke stagnira i to možemo potvrditi na temelju praćenja podataka u posljednjih 7 dana. No pandemija se ne predaje, kaže Lothar Wieler, ravnatelj Instituta Robert Koch.

Dok većina europskih zemalja pokušava što prije nabaviti cjepiva, Belgija ih ima dovoljno, ali zainteresiranih za cijepljenje nema mnogo.

- Prvog mjeseca cijepljenja, koje je bilo dobrovoljno, pojavilo se samo 30 tisuća ljudi. Nadamo se da će taj broj porasti, ljude bi trebalo informirati, ističe Emin Luka, organizator cijepljenja.

Pomalo je to neobično ponašanje stanovnika zemlje, koja je bila jedna od najpogođenijih tijekom prvog i drugog vala pandemije, i u kojoj je oboljelo 800 tisuća ljudi i preminulo njih gotovo 22 tisuće.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!