21:46 / 15.04.2020.

Autor: V.K./Hina

Trećina mornara na Charlesu de Gaulleu pozitivna na koronavirus

Foto: Henning Bagger /Ritzau Scanpix/via REUTERS

Foto: Henning Bagger /Ritzau Scanpix/via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Više od trećine mornara na francuskom nosaču zrakoplova Charlesu de Gaulleu bilo je na testiranju pozitivno na Covid-19.
Više od trećine mornara na francuskom nosaču zrakoplova Charlesu de Gaulleu bilo je na testiranju pozitivno na Covid-19 pošto su se u nedjelju prijevremeno vratili u Francusku nakon otkrića virusa na brodu, pokazuju privremeni podatci koje je objavilo ministarstvo obrane.

-
Do 14. travnja navečer testirano je 1.767 mornara zračno-desantne skupine. Velika većina tih testova odnosi se u ovoj fazi na mornare nosača zrakoplova. 668 ih je bilo pozitivno na testiranju, ističe se u priopćenju ministarstva.

- Među njima je "31 trenutačno u vojnoj bolnici Svete Ane u Toulonu, od kojih je jedan na odjelu intenzivne njege", dodali su.

Ti privremeni podatci mogli bi rasti jer "za 30 posto testova još nema rezultata" i "kampanja testiranja još traje", navodi ministarstvo.

Charles de Gaulle je drugi nosač zrakoplova u svijetu na kojemu je službeno potvrđeno prisutstvo koronavirusa, nakon američkog nosača USS Theodore Roosevelt koji je u Tihom oceanu.

Brod (1.750 mornara) i protuzračna fregata u njegovoj pratnji (200 mornara) uplovili su u nedjelju u tulonsku luku dva tjedna prije planiranog roka pošto je otkriveno pedesetak zaraženih koronavirusom. Tisuću devetsto mornara bilo je 14 dana u karanteni nakon čega su pušteni kući.

U isto vrijeme su oružane snage u suradnji s poduzetnicima počele provoditi "operaciju dezinfekcije zrakoplova i površinskih brodova", ističe se u priopćenju.

Izvor zaraze na zrakoplovu još nije otkriven. Posada nije ni s kim izvan broda bila u kontaktu nakon zaustavljanja u Brestu od 13. do 15. ožujka.

Glavni zapovjednik ratne mornarice, admiral Christophe Prazuck "naredio je istragu kako bi se izvukla pouka iz upravljanja epidemijom u zračno-desantnoj skupini", navodi ministarstvo.

Ministrica obrane Florence Parly "uputila je poruku potpore mornarima u karanteni i njihovim obiteljima te zahvalila svim lokalnim dužnosnicima na njihovoj pomoći", zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!