09:55 / 26.05.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Tri osobe uhićene nakon pada žičare u Italiji

Tri osobe uhićene nakon pada žičare u Italiji

Tri osobe uhićene nakon pada žičare u Italiji

Foto: ALPINE RESCUE SERVICE / Handout via REUTERS

Policija je privela tri osobe nakon pada žičare u Italiji u kojem je poginulo 14 ljudi, objavila je talijanska novinska agencija ANSA.

Nesreća se dogodila u nedjelju u talijanskoj regiji Pijemont. U kabini se nalazilo 15 osoba, a žičara se u trenutku nesreće kretala od grada Strese prema planinskom vrhu Mottarone. Pad žičare preživjelo je samo jedno dijete.

Talijanska policija je tijekom istrage privela inženjera žičare, direktora službe i operativnog šefa službe.

Istražitelji su otkrili da je sustav sigurnosnog kočenja bio "namješten" kako bi se izbjeglo kašnjenje žičare, kazala je za ANSA-u javna tužiteljica Olimpia Bossi.

Trojica uhićenih su provela "svjesnu akciju", rekla je Bossi, dodajući da je, kako bi se izbjeglo zaustavljanje servisa, na žičari ostavljen uređaj koji deaktivira kočnice u slučaju nužde, što znači da se sigurnosni sustav nije aktivirao kad je pukao nosivi kabel.

Pritvorenike se tereti za ubojstva iz nehaja, izazivanje nenamjerne katastrofe i uklanjanje instrumenata za sprječavanje nesreće.

Bossi je rekla da je uhićenje tri osobe "posljedica, vrlo ozbiljna i uznemirujuća, naše istrage". Uvjereni da kabel nikada neće puknuti, poduzeli su rizik koji je doveo do fatalnih posljedica, rekla je Bossi.

Žičara Mottarone, koja je ponovno otvorena prije oko mjeseca dana pošto je bila zaustavljena zbog pandemije koronavirusa, odradila je "više dana s puno vožnji" s deaktiviranim kočnicama u slučaju nužde, dodala je.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!