09:32 / 13.12.2019.

Autor: M.Š./HRT

Trkanjec nakon izbora: Slijedi redifinicija pozicija u međunarodnim odnosima

Foto: REUTERS/Dylan Martinez

Foto: REUTERS/Dylan Martinez

Foto: - / REUTERS

Treći put u posljednjih pet godina građani Velike Britanije bili su na biralištima, na najvažnijim izborima u modernoj povijesti Kraljevine.
Treći put u posljednjih pet godina građani Velike Britanije bili su na biralištima, na najvažnijim izborima u modernoj povijesti Kraljevine.

- Bruxelles traži brzu ratifikaciju brexita
- Velika pobjeda Johnsona - Britanija napušta EU
- Dogovor EU-a o ugljikovoj neutralnosti do 2050.
- Hrvatska dobila zadaću pripremiti stajališta Europskog vijeća

Time je i trakavica oko političke krize i brexita ušla u završnu, odlučujuću fazu. Ako se konzervativci budu držali predizbornih obećanja, Velika Britanija za vrijeme hrvatskog predsjedanja napustit će Europsku uniju.

Vanjskopolitički analitičar Željko Trkanjec gostovao je u Studiju 4 i komentirao  rezultate izbora.

- Iznenađen sam koliko su konzervativci dobili, njihova je pobjeda povijesna, podsjeća na doba Margaret Thatcher. Nema dvojbi treba li nam drugi referendum. Oni su poručili "mi želimo van". To se primarno odnosi na Englesku. Sjeverna Engleska gotovo je jednoglasno podržala Borisa Johnsona i rekla želimo izići iz Europske unije.

Rezultat laburista bio je jako loš.

- Ovo je ujedno povijesni poraz laburista, oni su se potpuno pogubili pod vodstvom Jeremyja Corbyna. Vide se i tragovi loše politike koju je vodio Tony Blair. Raskolio je stranku miješajući između centra i lijevog centra, tu se puno izgubilo. Corbyn je napravio nekoliko stravičnih političkih pogrešaka i izravni je krivac za poraz. On se uoči izbora pokazao kao totalno smušen političar, poruke mu nisu bile jasne. Građani nisu znali je li za ostanak ili odlazak iz Europske unije. Zatim je ponudio ideju nacionalizacije, krenuo je s gotovo komunističkim idejama. To je apsolutno neprihvatljivo, ne samo u Velikoj Britaniji, već i drugdje.

Građanima je dosta priče o brexitu, priča se o tome već pet godina, te su oni rekli "dosta".

- No ovo ujedno ne znači da će Johnson sigurno idućih pet godina vladati u Downing Streetu. Kada obavi brexit, stvari bi se mogle mijenjati, dodaje Trkanjec.

Otvoreno je i dalje pitanje Škotske, gdje je uvjerljivo slavio SNP Nicole Strugeon. Otvara li ovo put konačno izlasku Škotske iz Velike Britanije?

- SNP je ostvario ogroman rezultat. Njihova čelnica najavila je "mi idemo prema neovisnosti". Problem je u tome što je Johnson rekao da im neće dati pravo na novi referendum. Veliku Britaniju čeka ozbiljna politička kriza, a to je sukob Edinburgha i Londona. Tu je i pitanje Sjeverne Irske i rezultata koji su ondje ostvareni. Jača ideja o snažnijem vezivanju Sjeverne Irske uz Irsku.

Izvjesno je da će Velika Britanija izići iz EU tijekom hrvatskog predsjedanja.

- Zemlja koja se snažno protivila ulasku Hrvatske u EU, zapravo će izaći za vrijeme našeg predsjedanja. Izlazak VB jedan je od prvih poslova koji nas čeka.

Kada Velika Britanija izađe iz EU-a, tada počinje period pregovora o novom sporazumu.

- Tranzicijski period traje otprilike još godinu. U tih godinu dana EU i VB moraju dogovoriti  novi model trgovinskih odnosa. To je ono što očekuje i Hrvatsku i Njemačku. Pravi posao dolazi sada, nakon političkog i javnog mrcvarenja. Iz EU-a nude modele, primjerice norveški, japanski, kanadski ili singapurski. Što će tu Johnson napraviti vrlo je upitno. Postoji teza da oni nisu skloni prihvatiti europske standarde na kojima inzistira EU u svim pregovorima. Ako sporazum zapne, EU će povući svoje klirinško poslovanje iz Londona. A tu se radi o 80 milijardi eura dnevnog prometa. To je velika prijetnja Velikoj Britaniji. Johnson kaže da do toga neće doći, ima viziju Londona kao Singapura gdje bi se oni nižim porezima "otvorili" prema svijetu.

Trkanjec dodaje da će izlazak Velike Britanije oslabjeti Europsku uniju.

- Ostat će velika rupa u proračunu EU-a, riječ je o desecima milijardi eura. EU se našla u nezgodnoj situaciji. Velika Britanija peta je ekonomska sila svijeta, nuklearna i vojna sila. Na gubitku su oni, ali na gubitku smo i mi, zaključuje.

Dodaje i da je EU počela pokazivati zube, primjerice oštrom izjavom novog šefa vanjske politike Europske unije, Josepha Borrella, o iranskom gušenju prosvjeda.

- Rekao je važnu rečenicu. Europa mora naučiti jezik sile. Borrell i Ursula von der Leyen idu tom logikom. Ako smo druga ekonomska sila svijeta, moramo biti i druga politička sila svijeta. Dolazi kineski ministar vanjskih poslova u Bruxelles, tu je i sporazum s Japanom, puno stvari se događa. Mislim da je to put i da dobro idemo, dodaje Trkanjec zaključujući da dolazi do potpune redefinicije pozicija u međunarodnim odnosima, i za EU,  i za VB, SAD ili Kinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!