Trojica radnika poginula u urušavanju španjolskog rudnika

09.03.2023.

Zadnja izmjena 14:17

Autor: I.B./Hina

Rudnik

Rudnik

Foto: Pixabay / Pixabay

Trojica radnika poginula su u urušavanju rudnika potaše u sjeveroistočnoj Španjolskoj u četvrtak, priopćio je regionalni sindikat USOC.

Urušavanje rudnika u gradu Suriji dogodilo se netom prije 9 sati ujutro po lokalnom vremenu, oko 900 metara pod zemljom, rekli su vatrogasci, ne navodeći više detalja.

- Želimo izraziti najdublju sućut obiteljima trojice kolega koji su jutros izgubili život radeći svoj posao, objavio je USOC.

ICL Group Ltd sa sjedištem u Tel Avivu, čija podružnica Iberpotaš upravlja rudnikom, objavila je da se dogodila "nesretna podzemna nesreća", prije objave o smrti trojice radnika.

Rudnik se nalazi oko 80 kilometara sjeverno od Barcelone u regiji Kataloniji.

- Želim pružiti svu potporu obiteljima rudara, kao i svim njihovim kolegama u rudniku u Suriji, rekao je lokalnom parlamentu Pere Aragones, regionalni predsjednik Katalonije.

U prosincu 2013. poginula su dvojica radnika u urušavanju rudnika u Suriji, objavio je tada Iberpotaš.

Potaša se koristi kao gnojivo u poljoprivredi i kao sirovina u farmaceutskoj industriji, u proizvodnji eksploziva, stakla i kemikalija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!