"Trumpu prije Trumpa" prijeti promjena odnosa sa SAD-om

18.11.2020.

07:51

Autor: Hina/HRT

default error photo
Trump je bio dobar za Orbanovu vladu. Predsjednik Biden bit će dobar za Mađarsku - kazao je liberalni gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony.
Mađarskom premijeru Viktoru Orbanu prijeti stroži tretman američke administracije predvođene Joeom Bidenom nakon što mu se obila o glavu uvjerenost u Trumpovu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima.

Bivši Trumpov savjetnik Steve Bannon do te je mjere hvalio Orbanove tvrdolinijaške antimigrantske politike, poput ograda na granicama, da ga je prozvao "Trumpom prije Trumpa". Orban je jedini europski lider koji je podržao Trumpovu kampanju 2016.

Po uzoru na Trumpa, i Orban je vijesti koje mu ne odgovaraju zvao "lažnim".
Pozdravio je što se nije toliko miješao u mađarsku politiku u usporedbi s Obaminom administracijom koja je često bila puno kritičnija. Orban je u rujnu rekao da bi ponovni Trumpov izbor bio najbolji ishod za srednju Europu i hvalio se što ga je aktualni američki predsjednik nazvao u listopadu.

Biden razgovarao s Trumpovim saveznicima Netanyahuom i Modijem

Desničarski mediji u Mađarskoj su tijekom američke izborne kampanje Bidena predstavljali kao komunista i marksista.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sziijarto optužio je Bidena za licemjerje i prozivao ga za korupciju zbog poslovnih aktivnosti njegova sina Huntera u Ukrajini, u napadu koji je poticala Trumpova administracija.

- Bidenova pobjeda može biti početak kraja trijumfalnog doba desničarskih populista i u Europi - rekao je bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

- Trump je bio dobar za Orbanovu vladu. Predsjednik Biden bit će dobar za Mađarsku - kazao je, pak, liberalni gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony.

Biden je u kampanji kritizirao Trumpovu vanjsku politiku i u tom kontekstu spominjao Mađarsku.

- Vidimo što se događa posvuda, od Bjelorusije do Poljske i Mađarske i uspona totalitarnih režima u svijetu. Ovaj predsjednik (Trump) prihvaća sve lupeže ovog svijeta - rekao je Biden.

Obamina administracija, u kojoj je Biden bio potpredsjednik, upozoravala je Orbana zbog podrivanja neovisnosti pravosuđa, medija i organizacija civilnog društva. Također je zabranila ulazak nekoliko mađarskih dužnosnika u SAD 2014. godine zbog optužbi za korupciju.

- S obzirom na zdravstvene, gospodarske i vanjskopolitičke izazove s kojima će se morati suočiti Bidenova administracija, možda bi Orbanova najbolja politika bila "da bude suzdržan" - smatra američki analitičar Daniel Hegedus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!