Tržište struje u EU-u: složeni propisi i manjkav nadzor

01.02.2023.

12:32

Autor: V.K./HRT/Hina

Tržište struje u EU

Tržište struje u EU

Foto: - / Shutterstock

Složeni propisi i manjkav nadzor koče uspostavu prekograničnog tržišta električne energije u EU-u punih 26 godina nakon pokretanja projekta, a cijenu plaćaju potrošači, pokazalo je izvješće Europskog revizorskog suda (ECA).

Projekt unutarnjeg tržišta električne energije u EU-u pokrenut je još 1996. i trebao je stvoriti uvjete za prekograničnu trgovinu te građanima i kompanijama osigurati pristup struji po najpovoljnijoj cijeni, podsjećaju revizori.

Rok za njegovu finalizaciju istekao je još 2014., a zemlje EU-a još ne primjenjuju nove zajedničke propise, što znači da tržište električne energije još podliježe propisima 27 država članica, utvrdili su.

Osim toga, u razdoblju od 2015. do 2021. članice nisu znatno povećale kapacitet za prekogranični prijenos, naglasila je ECA.

Revizori upozoravaju i na manjkav nadzor tržišta, zbog manjka podataka, nedostatnih resursa i slabe koordinacije.

Nadzor bi trebao spriječiti zlouporabu i manipulaciju, podsjećaju revizori, upozorivši da bi proizvođači, opskrbljivači i posrednici na tržištu električne energije potencijalno mogli iskoristi regulatorne rupe i slabe nadzorne mehanizme.

Nadzor tržišta s ciljem ograničavanja zloupotrebe i manipulacije nije proveden dovoljno duboko, što znači da je glavni teret rizika na tržištu električne energije EU-a prenesen na krajnje potrošače, stoji u izvješću.

Energetska i kriza troškova života s kojom se trenutačno suočavaju građani EU-a još su više naglasili hitnu potrebu da Unija finalizira projekt uspostave unutarnjeg tržišta struje, rekao je glavni revizor ECA-e Mihails Kozlovs.

Očekuje se da će Europska komisija predložiti reformu tržišta električne energije EU-a ovog proljeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!