Vjetar ponovno rasplamsao požar na Kreti

16.07.2022.

12:30

Autor: M.M./V.K./HRT/Hina

Požari diljem Italije

Požari diljem Italije

Foto: - / Shutterstock

Vjetar je ponovno rasplamsao šumski požar na grčkom otoku Kreti za koji su vatrogasci ranije u subotu rekli da je pod kontrolom.

Požar je ponovno izbio u blizini naselja Agios Vasilios, blizu grada Rethymna. Više je kuća moralo biti evakuirano, objavili su grčki mediji. Tijekom dana stigla su 132 vatrogasca s 40 vatrogasnih vozila uz potporu helikoptera.

Drugi požar izbio je u blizini lučkog grada Herakliona.

Ranije je ministarstvo za klimatsku krizu i zaštitu građana upozorilo na "vrlo visok rizik od šumskih požara" u pet regija u zemlji.

Razina upozorenja četiri - od ukupno pet - odnosi se na regiju Atike s glavnim gradom Atenom, kao i na otoke Eubeju, Kretu, Kios i Samos, među ostalima.

Vlasti su apelirale na građane da ni pod kojim uvjetima ne pale vatru na otvorenom.

Požari se nastavljaju širiti na jugozapadu Francuske, izgorjelo 10.000 hektara

Šumski požari proširili su se na jugozapadu Francuske u subotu na gotovo 10.000 hektara u pokrajini Gironde, za razliku od 7300 hektara u petak. 

Više od 12.200 ljudi je evakuirano s tog područja do subote ujutro, a više od tisuću vatrogasaca pokušava obuzdati požare, rekle su u izjavi vlasti pokrajina Nove Akvitanije i Gironde.

- S obzirom na vremenske uvjete i velike rizike od izbijanja požara, vlasti su privremeno onemogućile pristup šumskim područjima za profesionalne i rekreativne aktivnosti, stoji u izjavi.

Šumski požari pogodili su Francusku, kao i druge europske zemlje poput Portugala i Španjolske, tijekom proteklih nekoliko tjedana nakon porasta temperatura. Požari oko grada Teste-de-Buch u pokrajini Gironde su se stabilizirali nakon što su zahvatili više od 3.000 hektara od početka krize.

U obližnjem gradu Landirasu, gdje je spaljeno 6.500 hektara i evakuirano 2.200 ljudi, požari su se nastavili širiti preko noći, a snažni vjetrovi su ih pomaknuli prema jugozapadu.

- Imamo požar koji će se nastaviti širiti, rekao je Vincet Ferrier, zamjenik prefekta u Langonu u pokrajini Gironde, tijekom tiskovne konferencije u subotu.

Turisti evakuirani iz talijanskog odmarališta zbog šumskog požara

Požar je u petak izbio u popularnom turističkom području, prema medijskim izvješćima.

Nekoliko vatrogasnih postrojbi, uključujući i protupožarni helikopter, borili su se požarom na granici između pokrajina Veneto i Furlanije-Julijske krajine. Obuzdali su vatru do navečer.

Videosnimke prikazuju kako požar proždire drveće i kako se gusti dim, koji se mogao vidjeti kilometrima daleko, podiže u nebo.

- Nadamo se da neće doći do promjene u narednim satima, no ne bi trebalo biti nestalih, rekao je Pierluigi Grosseto, zamjenik gradonačelnika San Michele al Tagliamenta za novinsku agenciju ANSA.

Dodao je da policija istražuje uzrok požara. S obzirom na sušu, moguće je da se vatra zapalila sama od sebe, rekao je Grosseto.

Zbog ogromne suše, vatrogasne postrojbe se bore s požarima diljem Italije.

Devedeset vatrogasaca, dva helikoptera i dva protupožarna zrakoplova raspoređeni su u mjestu Frassilongo u sjevernoj talijanskoj pokrajini Trident zbog šumskog požara na području od otprilike 70 hektara.

Snage civilne zaštite su upozorile ljude da se ne približavaju planinarskom i skijaškom području istočno od grada Trenta.

Vatrogasne postrojbe iz grada Lucce, u pokrajini Toskani, morale su ugasiti vatru u masliniku u petak.

Do šumskih požara je došlo i na otocima Siciliji i Sardiniji, a protupožarne letjelice su korištene kako bi ih se ugasilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!