17:44 / 08.12.2020.

Autor: I.Z./Hina

Turska poziva Europsku uniju da razmišlja "strateški i razumno"

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je poručio da Turska "neće popustiti pred prijetnjama i ucjenama", ali i ponovno pozvao na dijalog.
Turska želi bolje odnose s EU-om na osnovi punopravnog članstva, rekao je danas turski šef diplomacije, dodajući da se njihovi međusobni problemi mogu riješiti samo ako Unija na samitu ovaj tjedan i poslije bude razmišljala "strateški i razumno". ➡️ Susret ministara vanjskih poslova, tema odnos s SAD-om

Europski ministri vanjskih poslova jučer su zaključili da Turska nije pomogla da se riješi spor s Grčkom i Ciprom u vezi iskorištavanja rezervi prirodnoga plina u istočnom Sredozemnom moru, a odluku o mogućim sankcijama ostavili su za sastanak na vrhu europskih čelnika u četvrtak. Govoreći na zajedničkoj novinskoj konferenciji s mađarskim premijerom Peterom Szijjartom u Ankari, Mevlut Cavusoglu je kazao da je Grčka nastavila s provokacijama" u regiji unatoč turskim naporima da se rješenje pronađe diplomatskim putem te poručio da Ankara očekuje da će Europska unija biti pošten i objektivan posrednik u sporu.

Cavusoglu je kazao da Ankara želi ući u Europsku uniju kao punopravna članica i ocijenio da su europske optužbe da Ankara raspiruje napetosti pogrešne.

- Oni u ovome moraju biti pošteni i iskreni. Ako budu također razmišljali strateški i razumno, ne samo na samitu nego uvijek, i ako stvorimo pozitivno ozračje, možemo poboljšati naše odnose, kazao je.

- Naše probleme možemo riješiti samo dijalogom i diplomacijom. Želimo poboljšati naše odnose s EU-om. Ne govorimo to jer dolazi samit ili zato što su sankcije i druga pitanja na dnevnom redu, dodao je.

- Uvijek smo željeli poboljšati naše odnose na osnovi punopravnog članstva, naglasio je.

Turska, članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU-u, spori se s Grčkom i Ciprom oko raspona epikontinentalnog pojasa u istočnom Sredozemnom moru i prava na iskorištavanje nalazišta prirodnoga plina u tom području. Napetosti su eskalirale u kolovozu kada je Turska poslala svoj istraživački brod Oruc Reis u vode na koje pravo polaže Grčka. Povukavši brod pred samit EU-a u listopadu, Ankara ga je nedugo potom vratila u sporne vode, nezadovoljna ishodom samita.

Prošli tjedan ponovno ga je povukla, što su EU i NATO pozdravili. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel upozorio je Tursku da se ne igra "mačke i miša" povlačenjem brodova pred samite EU-a. Europski parlament zatražio je da se Turskoj uvedu sankcije.

Inicijativu da se na samitu EU-a ovaj tjedan Turskoj uvedu sankcije predvodi Francuska. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je poručio da Turska "neće popustiti pred prijetnjama i ucjenama", ali i ponovno pozvao na dijalog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!