10:00 / 22.10.2019.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT

Tusk i Juncker: Prvo London, a onda Bruxelles

Foto: Johanna Geron/REUTERS

Foto: Johanna Geron/REUTERS

Foto: - / REUTERS

juncker je kazao kako je brexit bio gubitak vremena i energije koji su u njegovom mandatu mogli biti iskorišteni za rad na boljitku europskih građana.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u Strasbourgu u raspravi o zaključcima sastanka Europskog vijeća 17.i 18. listopada da je EU predano radila na uređenom brexitu, ali i da je brexit bio "gubitak vremena i energije" koji su u njegovom mandatu mogli biti iskorišteni za rad na boljitku europskih građana.

- Učinili smo sve što je bilo u našoj moći da se postigne uređen brexit. No, nemoguće je i nezamislivo da Europski parlament ratificira sporazum prije nego što se to učini u Westminsteru. Prvo London, a onda Bruxelles i Strasbourg, ponovio je Juncker, predsjednik Komisije na odlasku.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je eurozastupnicima rekao da je sa čelnicima zemalja članica EU-a razgovarao o zahtjevu britanskog premijera Borisa Johnsona za odgodu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije te da će odluku o tome donijeti "idućih dana".

- Trebamo biti spremni na sve, ali jedna stvar treba biti jasna. Rekao sam britanskom premijeru Borisu Johnsonu da odluka o brexitu bez sporazuma nikada neće biti naša odluka, upozorio je Tusk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!