21:30 / 22.10.2019.

Autor: V.K./T.V./Hina

Tusk na Twitteru: Predložit ću odgodu brexita

Foto: REUTERS/Piroschka van de Wouw

Foto: REUTERS/Piroschka van de Wouw

Foto: - / REUTERS

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk napisao je na Twitteru da će preporučiti državama članicama EU da prihvate zahtjev britanskog premijera Johnsona za daljnjim produljenjem pregovaračkog razdoblja iz članka 50.
Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk napisao je na Twitteru da će preporučiti državama članicama EU da prihvate zahtjev britanskog premijera Borisa Johnsona za daljnjim produljenjem pregovaračkog razdoblja iz članka 50 kako bi se izbjegao brexit bez dogovora.

Britanski parlament podržao je dogovor o brexitu premijera Borisa Johnsona u važnoj zakonodavnoj fazi, ali još uvijek treba glasovati o njegovim krajnje tijesnim rokovima kako bi ga proveo kroz ostatak nužnih faza da bi postao zakon.

Zastupnici su glasovali 329 prema 299 za drugo čitanje njegova 115 stranica dugog Prijedloga zakona o sporazumu o izlasku što je znatno osnažilo Johnsona samo pet dana nakon što je u posljednjem trenutku postigao sporazum s Europskom unijom.

Glasovanje sada šalje prijedlog zakona u drugu fazu u kojoj protivnici mogu postaviti zasjedu vladi amandmanima koji mogu uništiti bit dogovora zahtjevima za mnogo bliskijim odnosima s EU-om nakon brexita.

Zastupnici sljedeće trebaju glasovati o Johnsonovim zakonodavnim rokovima za koje protivnici kažu da pružaju premalo vremena za rasparavu o zakonu.
Johnson će tražiti izbore odbije li parlament ubrzanu proceduru za usvajanje zakona o brexitu

Ranije, Johnson je rekao da ako parlament ne podrži njegove rokove, prisiljavajući ga da odgodi brexit, tada će odustati od pokušaja da ratificira dogovor i umjesto toga nastojati ići na izbore.
Foto: Jessica Taylor/REUTERS

Foto: Jessica Taylor/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!