13:11 / 04.07.2019.

Autor: HRT

Tusk zatražio od EP-a da podupre Ursulu von der Leyen

Foto: Arhiva

Foto: Arhiva

Foto: - / -

"Prvi put postigli samo savršenu ravnotežnu spolova na ključnim pozicijama. Nije da Europa samo razgovara o ženama, ona ih i bira", rekao je Tusk.
Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u četvrtak je zatražio od Europskog parlamenta da podupre njemačku ministricu obrane Ursulu von der Leyen za novu čelnicu Europske komisije.

"Prvi put postigli samo savršenu ravnotežnu spolova na ključnim pozicijama. Nije da Europa samo razgovara o ženama, ona ih i bira", rekao je Tusk parlamentu koji će glasovati o von der Leyen sredinom srpnja.

Izrazio je nadu da će odluka o dvjema ženama na čelnim pozicijama Unije - druga je Christine Lagarde koja je predložena za novu čelnicu Europske središnje banke - inspirirati mnoge djevojke i žene da se bore za svoja vjerovanja i strasti.

"Nadam se da će to inspirirati i Europski parlament u njegovim odlukama", rekao je Tusk.

Ursula Von der Leyen, izbor europskih čelnika za mjesto predsjednice Europske komisije, u srijedu je za svoje imenovanje došla u Strasbourg osigurati potporu europarlamentaraca, među kojima je mnogo nezadovoljnih ishodom ovotjednog izbornog summita čelnika Europske unije u Bruxellesu.

Mnogi europarlamentarci ne kriju razočaranje konačnim ishodom summita Europskog vijeća koji je njemačku ministricu iznjedrio kao kandidata za čelno mjesto Komisije, urušivši, kako ocjenjuju, koncept spitzenkandidata koji je trebao demokratizirati izborne procese u Europskoj uniji.

Tusk kaže da je konačna odluka šefova država i vlada EU-a donesena konsenzusom i da je za nju trebalo manje vremena nego za izbor kandidata prije pet godina.

"Jasno je da samo kada smo ujedinjeni možemo biti protuteža najmoćnijim globalnim igračima", kazao je.

Von der Leyen (60) članica je njemačkog CDU-a/EPP i ministrica obrane Njemačke od 2013., a uz njemački tečno govori engleski i francuski. Njezin je ministarski mandat obilježen skandalima vezanima uz javnu nabavu u ministarstvu obrane, desni ekstremizam u njemačkoj vojsci (Bundeswehr), kritike velikih razlika u vojnoj spremnosti i pad dvaju njemačkih mlažnjaka Eurofighter prošloga tjedna, pri čemu je jedan pilot poginuo.

Juncker nazvao von der Leyen pravom Europljankom

Predsjednik Europske komisije na odlasku Jean-Claude Juncker podržao je svoju nominiranu nasljednicu, njemačku ministricu obrane Ursulu von der Leyen, nazvavši je pravom Europljankom.

"Drago mi je što mogu izraziti dobrodošlicu von der Leyen danas u Europskoj komisiji. Ona je prava Europljanka te smo na istoj strani kada su u pitanju europski interesi", napisao je na Twitteru.

Također joj je poželio sve najbolje u Europskom parlamentu, koji je podijeljen oko podrške njezinoj nominaciji.

Juncker je pozdravio von der Leyen toplim zagrljajem prije nego što su upalile kamere, no oboje su odbili odgovarati na pitanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!