Tvrtke u EU-u sada mogu dobiti jednake subvencije kao i u SAD-u

09.03.2023.

21:17

Autor: T.V./Hina/HRT

Europska komisija

Europska komisija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Poduzeća iz EU-a mogu dobiti onoliko državnih sredstava koliko je predviđeno američkim paketom subvencija za zelenu energiju, prema novim labavijim pravilima Europske komisije objavljenima u četvrtaka, a kojih je cilj zadržati tvrtke u Europi.

Pravila ciljaju na ulaganja u obnovljivu energiju, vodik, vozila s nultom emisijom ugljika i slično. Pokušaj je to suprotstavljanja američkom Zakonu o smanjenju inflacije (IRA), a riječ je o programu zelenih subvencija vrijednih ukupno 369 milijardi dolara, a uključuje i porezne olakšice.

Ti propisi najnoviji su potez EU-a u cilju smanjenja ovisnosti o američkim i kineskim proizvodima te tehnologijama.

Predloženi Akt o industriji s nultom neto stopom emisija ubrzao bi izdavanje dozvola za zelene projekte u EU-u, dok se Aktom o kritičnim sirovinama, koji bi trebao biti objavljen 14. ožujka, namjerava poticati recikliranje i diverzificiranje izvora.

Komisija je rekla da se odgovarajuća državna pomoć može usmjeriti kada postoji stvarni rizik od odljeva ulaganja iz Europe.

- Države članice mogu osigurati iznos potpore koje bi korisnik mogao dobiti za ekvivalentno ulaganje na toj alternativnoj lokaciji (tzv. 'podudarna pomoć'), navodi se u priopćenju Europske komisije. Države također mogu osigurati financiranje potrebno kako bi se motiviralo kompanije da ulože u Europi.

Kako bi se osiguralo da će potpora stvarno potaknuti kompaniju da ostane u Europi, prekogranična ulaganja moraju uključivati projekte u najmanje tri zemlje EU-a. Tvrtke također moraju koristiti najsuvremeniju proizvodnu tehnologiju kako bi smanjile emisije ugljika.

Komisija je rekla da zemlje EU imaju rok do kraja 2025. da pripreme projekte o obnovljivoj energiji i dekarbonizaciji kako bi se natjecale po novim labavijim propisima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!