Finska euroministrica za HRT: Razumijemo zabrinutost koju je Hrvatska iskazala

04.06.2022.

12:04

Autor: Vijesti/B.A./HRT

Tytti Tuppurainen

Tytti Tuppurainen

Foto: Vijesti / HRT

Ministrica europskih poslova Republike Finske Tytti Tuppurainen, koja je u službenom posjetu Zagrebu, danas je za HRT rekla kako su ostali donekle iznenađeni stavom predsjednika RH Zorana Milanovića oko ulaska Finske u NATO, ali da razumiju zabrinutost koju je Hrvatska iskazala, te je poručila da treba pospješiti napore kako bi se došlo do rješenja reforme izbornog zakona u BiH.

U intervjuu za HRT-ove Vijesti Tuppurainen je između ostalog upitana jesu li finsko vodstvo i javnost ostali iznenađeni stavom predsjednika Milanovića, koji je povezao izmjene izbornog zakona u BiH s ulaskom Finske u NATO.


- Donekle smo bili iznenađeni. Dakako, neki građani bi možda mogli biti zbunjeni jer treba priznati da su ovo dva potpuno razdvojena pitanja, rekla je.


- No mi razumijemo zabrinutost koju je Hrvatska iskazala, a tiče se reforme izbornog zakona u BiH. O tome sam danas razgovarala sa svojim kolegama u Hrvatskoj i mislim da trebamo pospješiti napore kako bismo došli do rješenja reforme izbornog zakona u BiH, dodala je Tuppurainen.


Rekla je da Finska podupire napore EU-a, SAD-a i drugih međunarodnih aktera kako bi se došlo do dobrog rješenja.


"Nadam se da možemo nadići prigovore koje je Turska iznijela"


Tuppurainen je između ostalog istaknula da Finska i NATO već niz godina bliski partneri. Dodala je da je Finska članica EU-a od 1995. godine te da je pristupanje NATO-u jako logičan korak.


- Nadamo se da možemo započeti sa stvarnim procesom pristupanja uskoro i želimo brzu ratifikaciju, rekla je.


Tuppurainen je rekla da bi Finska donijela određene vrijednosti NATO-u, da ne bi samo primali, već i davali sredstva, odnosno sigurnost za čitav savez, uključujući Tursku, koja je izrazila protivljenje ulasku Finske.


- Nadam se da možemo nadići ove prigovore koje je Turska iznijela, rekla je Tuppurainen, dodajući da su voljni otvoriti dijalog.

Ne smijemo dozvoliti Putinu da prevlada i na taj način uspostavi vrlo opasan presedan

o ratu u Ukrajini

Tuppurainen je rekla da je rat u Ukrajini rat koji ide do iscrpljivanja. 


- Moramo ostati budni i moramo cijelo vrijeme imati pozornost na tu ukrajinsku situaciju. Moramo im pomoći da pobijede u ovom ratu i ne smijemo dozvoliti Putinu da prevlada i na taj način uspostavi vrlo opasan presedan u kojem možete raditi što hoćete s vojnom silom. To je potpuno neprihvatljivo i moramo nastaviti podržavati na svaki način Ukrajinu, poručila je.

O ulasku Hrvatske u Schengen i eurozonu


Tuppurainen je između ostalog poručila da Finska podupire hrvatske napore da uđe u schengensko područje.


- Mi se zalažemo za to, mi smo zabilježili da je Hrvatska ispunila sve potrebne kriterije i uskoro ćemo formalizirati našu konačnu poziciju, u sljedećih nekoliko tjedana. Bit ćemo sretni da izrazimo Hrvatskoj dobrodošlicu u schengensko područje, rekla je.


Tuppurainen također je izrazila uvjerenje da će euro biti dobra stvar za hrvatske građane i da će stabilizirati hrvatsko gospodarstvo.


Tuppurainen je rekla i da cijeni hrvatski rad i zalaganje u EU-u te da je Hrvatska izvrsno predsjedala Unijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!