21:25 / 31.01.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/T.D./HRT

Neke države ublažavaju epidemiološke mjere, druge pooštravaju

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Od veljače Austrija ublažava mjere protiv koronavirusa unatoč velikom broju novozaraženih. 

Budući da je pritisak na zdravstveni sustav sve manji, stvoreni su uvjeti da se olakša život. No ipak svi stariji u Austriji od 18 godina koji se ne cijepe do 15. ožujka imat će velikih problema, jer time krše novi zakon. 

- Veliki sam pobornik cijepljenja, ali mislim da ga vlada ne bi trebala proglasiti obveznim. Postoje i drugi načini da ljudi shvate koliko je cijepljenje važno, rekao je Wolfgang Backhaus, stanovnik Salzburga.

Bugarska je daleko od ublažavanja mjera. Po broju novozaraženih pri vrhu je neslavne europske statistike, baš kao što je na začelju kad je riječ o procijepljenosti. Unatoč svim pozivima, građani i dalje pružaju otpor cijepljenju.

- Među ljudima postoji strah - od cijepljenja te od zaraze koronavirusom. Naša objašnjenja da se i cijepljeni mogu zaraziti, ali da je 90% preminulih zaraženih osoba necijepljeno, još uvijek ne mijenjaju njihovo stajalište o cijepljenju, kazao je Vasilij Mihajlov, koordinator nacionalnog tima za cijepljenje.

I dok neke europske zemlje ublažavaju mjere, druge ih pooštravaju, pa su prosvjedi neizbježni. Dio Belgijaca je nezadovoljan. Tvrde da žive u diktaturi i da vlasti ne poštuju njihova ustavna prava.

No ima i dobrih vijesti - o tome da se vidi svjetlo na kraju tunela.

- Omikron-varijanta znatno je slabija pa pretpostavljam da bi za nekoliko mjeseci pandemija trebala oslabjeti te će se ukinuti zatvaranja i restrikcije, kazao je Hans Kluge, regionalni ravnatelj WHO-a za Europu.

Britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak se u parlamentu ispričao i obećao da će ispraviti pogreške nakon objave izvješća o proslavama u Downing Streetu koje su kršile restriktivne mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!