15:22 / 16.01.2022.

Autor: HRT/Hina

U Austriji od veljače obvezno cijepljenje protiv COVID-a

U Austriji od veljače obvezno cijepljenje protiv covida-19

U Austriji od veljače obvezno cijepljenje protiv covida-19

Foto: Lisi Niesner / REUTERS

Austrija će početkom veljače uvesti obvezu cijepljenja protiv koronavirusa za odrasle osobe, a istodobno i visoke kazne za one koji to odbiju, rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer, svjestan "osjetljivosti" prve takve odluke u Europi koja stvara društvene podjele.

- Kako je i planirano, početkom veljače uvest ćemo obvezno cijepljenje za sve osobe starije od 18 godina, rekao je na konferenciji za novinare u Beču šef austrijske vlade.

Cijeli tjedan u parlamentu traju burne rasprave o ovome projektu. U ovome trenutku za oko 78,5 posto populacije postoji potpuni raspored cijepljenja.

- To je osjetljiv projekt, ali je u skladu s Ustavom i zahtijeva fazu prilagodbe u sklopu koje će se oni 'neposlušni' moći cijepiti do sredine ožujka, objasnio je kancelar.

Nakon toga obavit će se provjera, a status necijepljene osobe predstavljat će prijestup za koji će pojedinac, u slučaju da ga ponovi, dobiti novčanu kaznu od 600 do 3600 eura.

Nehammer je rekao i da se odustalo od cijepljenja maloljetnika starijih od 14 godina te da će se zakon odnositi isključivo na punoljetne osobe. Prijedlog zakona o obveznom cijepljenju parlament bi trebao prihvatiti u četvrtak.

Austrijska vlada mjeru opravdava prenapučenošću bolnica i željom da se u zemlji postigne stopa procijepljenosti od 90 posto, što bi omogućilo postizanje kolektivnog imuniteta.

Prijedlog zakona ima potporu velike većine u parlamentu. Osim članova konzervativne stranke i Zelenih, podupiru ga i čelnici socijaldemokratske i liberalne stranke. Protiv njega je samo ekstremna desnica, koja se poziva na zaštitu osobnih sloboda.

Iznimka su trudnice i sve osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti.

U nedjelju je, prema vladinim podacima, u toj europskoj zemlji sa 7,4 milijuna stanovnika, njih 5,8 milijuna (koji ispunjavaju uvjete za cijepljenje) posjedovalo valjanu potvrdu o cijepljenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!