16:19 / 14.10.2019.

Autor: HRT

U Barceloni otkazano 67 letova, ozlijeđeno 13 osoba u prosvjedu

Foto: REUTERS/Albert Gea

Foto: REUTERS/Albert Gea

Foto: - / REUTERS

Demokratski tsunami poziva prosvjednike na zaustavljanje zračnog prometa prema Barceloni kako bi Europi i svijetu pokazali odbacivanje osuđujuće presude.
Na aerodromu El Prat u Barceloni je otkazano 67 letova predviđenih za danas, a taj broj bi mogao i porasti budući da katalonski prosvjednici i dalje blokiraju tu zračnu luku iskazujući nezadovoljstvo osuđujom presudom katalonskim dužnosnicima, izvijestio je operater španjolskih aerodroma AENA.

- Prosvjedi uoči izricanja presude katalonskim dužnosnicima
- Osuđeno devetero katalonskih dužnosnika

Tijekom ponedjeljka je bilo predviđeno 1066 letova na tamošnjem međunarodnom aerodromu.

Prosvjednici i dalje ondje pristižu pješačeći cestom čime je onemogućen promet vozila prema zračnoj luci. Prekinute su i željeznička te metro linija prema El Pratu. Ondje je došlo i do policijske intervencije koja je palicama rastjerivala prosvjednike, pokušavajući ih spriječiti da uđu u unutrašnjost aerodroma, premda su neki bili prošli kontrolu.

Bačena je i dimna naprava, pokazuju snimke objavljene na televiziji.

Diljem Katalonije u ponedjeljak se održavaju masovni prosvjedi nakon što je ujutro Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog ustanka i korištenja javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio Ustavni sud, te posljedičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

Tijekom prosvjeda je trinaest osoba zatražilo liječničku pomoć, od čega njih deset na aerodromu El Prat, izvijestila je lokalna hitna pomoć. Nitko od njih nije teže ozlijeđen premda su dvije osobe prevezene s aerodroma u bolnički centar.
Dvije osobe su privedene, izvijestila je španjolska javna televizija TVE.

Španjolsko ministarstvo javnih radova izvijestilo je da nije došlo do kolapsa aerodroma te se promet i dalje odvija. Osoblje aviokompanija i putnici pješice dolaze na aerodrom El Prat i s njega tako odlaze.

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra ranije je najavio odlučan, nenasilni i demokratski odgovor na nepravedne presude.

Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je kako su katalonski zagovornici nezavisnosti osuđeni zbog kršenja zakona a ne svojih političkih ideja. Sánchez, vođa Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), odbacio je bilo kakvu mogućnost budućeg referenduma pozivajući se na ustav. Za mjesec dana se suočava s parlamentarnim izborima u Španjolskoj na kojima bi, prema anketama, mogao osvojiti većinu mjesta u parlamentu ali nedovoljnu za samostalno sastavljanje vlade.

Europska komisija odbila je komentirati presudu katalonskim zagovornicima nezavisnosti, naglasivši da se radi o unutarnjoj stvari Španjolske.

- Europska komisija ne komentira odluke nacionalnih sudova. Oko ove teme je naša pozicija dobro poznata i nije se promijenila. To je, i nastavlja biti, unutarnja stvar Španjolske koja se treba riješiti sukladno ustavnom poretku -rekla je Mina Andreeva, glasnogovornica Europske komisije za španjolsku novinsku agenciju EFE.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!