U Barceloni počeo ministarski forum Unije za Mediteran

12:19 / 29.11.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

 Josep Borrell

Josep Borrell

Foto: Didor Sadulloev / REUTERS

U Barceloni je u ponedjeljak počeo 6. regionalni forum Unije za Mediteran, godišnja konferencija na kojoj ministri vanjskih poslova 42 zemlje Mediterana i Europske unije nastoje ojačati suradnju u području Sredozemlja, obilježenog visokom stopom nezaposlenosti, migracijama i neriješenim sukobima.

Na konferenciji sudjeluje i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

- Ovogodišnji forum je poseban, istaknuo je na otvaranju španjolski ministar vanjskih poslova José Manuel Albares Bueno. 

- Osim što nam je cilj dati novi impuls Uniji za Mediteran, cilj je poraziti koronavirus i vratiti se u normalu, dodao je i pozvao zemlje na suradnju u suzbijanju pandemije.

Unija za Mediteran je međuvladina organizacija, osnovana 2008. godine sa sjedištem u Barceloni, koju čine 42 države koje izlaze na Sredozemno more te sve članice EU-a. Cilj joj je doprinijeti uspostavi stabilnosti i mira, te potaknuti slobodnu trgovinu na tom području gdje se spajaju Europa, Afrika i Azija.

- Mediteran ne smije biti područje koje nas razdvaja već mjesto susreta, rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku, u ulozi supredsjedatelja foruma.

- Stopa nezaposlenosti mladih na jugu Mediterana je visoka, oni žele ići na sjever u potragu za poslom, ali te migracije moraju biti regulirane, izjavio je.

S druge strane zemlje južnog i istočnog Mediterana kao prioritet smatraju rješavanje dugogodišnjih sukoba na palestinskim područjima, u Siriji i Libiji.

- Palestinska djeca bi također htjela imati domove i škole u slobodnoj i suverenoj državi, baš kao što imaju druga djeca diljem svijeta, rekao je jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi, u ulozi supredsjedatelja foruma ispred zemalja južnog i istočnog Mediterana. Poručio je da je potrebno konačno provesti rješenje o dvije države, Palestine i Izraela.

Egipatski ministar vanjskih poslova podsjetio je kako je prije 30 godina u Madridu bila održana mirovna konferencija koja je utrla put rješavanju sukoba koji i dalje traje.

Ministri će tijekom zatvorenog sastanka govoriti i o poticanju gospodarstava ugroženih pandemijom, održivom razvoju i suzbijanju klimatskih promjena. Tijekom popodneva je u planu ministarski razgovor o politici južnog susjedstva, odnosno pregled dosad učinjenog u jačanju partnerstva između EU-a i južnih neeuropskih zemalja na Mediteranu.

Na forumu koji će završiti u ponedjeljak navečer hrvatski šef diplomacije Grlić Radman trebao bi tijekom dana održati i bilateralne sastanke sa španjolskim ministrom Albaresom Buenom te jordanskim kolegom Safadijem.

U nedjelju, dan uoči foruma, obilježen je Dan Mediterana kojim se odaje priznanje mediteranskoj kulturi, identitetu, suradnji i raznolikosti. Mediteran je dom za oko 480 milijuna stanovnika, a njegova se obala proteže na 46.000 kilometara.

- U tom području se suočavamo s velikim izazovima, ali to je i mjesto velikog potencijala, istaknuo je Nasser Kamel, glavni tajnik Unije za Mediteran.

Prošle godine je odlučeno da će 28. studenoga biti Dan Mediterana, jer je na taj dan 1995. godine održana konferencija u Barceloni čijom je deklaracijom uobličena suradnja među mediteranskim zemljama. Ta deklaracija bila je preteča stvaranja Unije za Mediteran. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!