14:18 / 05.12.2020.

Autor: B.A./Hina

U Belgiji ove godine 13.500 smrtnih slučajeva više od prosjeka

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

U Belgiji je evidentirana jedna od najviših stopa smrtnosti u Europskoj uniji.
Belgijske su vlasti izvijestile da je ove godine u toj zemlji zabilježeno preko 13.500 smrtnih slučajeva više od prosjeka u odnosu na prethodne godine, pišu u subotu lokalni mediji.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Đikić: Bez strategije neće biti reda, građani više nemaju povjerenja

Zemlju s 11,5 milijuna stanovnika pandemija koronavirusa posebno je teško pogodila. U Belgiji je evidentirana jedna od najviših stopa smrtnosti u Europskoj uniji.

Takozvani višak smrtnosti do kraja godine će biti i viši nego što je sada.

Po podacima zdravstvene organizacije Sciensano, samo tijekom proteklog tjedna svakodnevno je prosječno umiralo 115 stanovnika Belgije.

U razdoblju između 1. siječnja i 22. studenoga umrlo je 111.034 Belgijanaca, što je u prosjeku 13.657 više nego u prethodne tri godine, piše novinska agencija Belga, dodajući da brojevi odražavaju širi trend unutar bloka.

Statistički ured Europske unije je ranije ove godine izvijestio da je u 26 zemalja članica EU-a tijekom prvoga vala pandemije koronavirusa, između ožujka i lipnja umrlo gotovo 170.000 ljudi više od prosjeka u odnosu na prethodne četiri godine.

Nakon djelomičnog zatvaranja u studenome stopa zaraze u Belgiji se usporila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!