20:17 / 30.10.2019.

Autor: Zdenka Kardum/P.F./HRT

U Britaniji prvi božićni izbori od 1923.

-

-

Foto: - / -

Boris Johnson je, nakon niza poraza, uspio iz četvrtog pokušaja. Zastupnici su poduprli njegov prijedlog za raspisivanje prijevremenih izbora s 438 glasova, dok ih je 20 bilo protiv.
Pred Britancima je burna kampanja uoči prijevremenih parlamentarnih izbora koji će se održati 22.-og prosinca. Iako bi izbori napokon trebali riješiti problem u vezi sa zastojem brexita koji se pretvorio u priču bez kraja, ni to nije sigurno. Ako rezultati takozvanih Božićnih izbora ne daju uvjerljivog pobjednika, agonija s brexitom će se nastaviti.

Boris Johnson
je, nakon niza poraza, uspio iz četvrtog pokušaja. Zastupnici su poduprli njegov prijedlog za raspisivanje prijevremenih izbora s 438 glasova, dok ih je 20 bilo protiv.

- Samo je jedan put da se ova zemlja pokrene, a to je provesti brexit! A jedini način da se to dogodi - jest osvježiti parlament i dati ljudima izbor, rekao je premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Johnson.

Johnson se nada da će nakon izbora njegova Konzervativna stranka doći do većine i da će on moći provesti brexit. Političke stranke počele su kampanju za treće izbore u manje od pet godina.

- Spremni smo za izbore. Izaći ćemo sa snažnom porukom kako želimo promijeniti društvo. Jedva čekam da sa svojim fantastičnim kabinetom u sjeni i aktivistima - ljudima dam poruku nade za razliku od ove vlade, rekao je vođa laburista Jeremy Corbyn.

Lider oporbenih Laburista ne boji se poraza i poručio je da će njegova stranka pokrenuti najambiciozniju i najradikalniju kampanju za stvarne promjene koje je Velika Britanija ikad vidjela.

- Zanimljivo je, znate, da toliko mnogo ljudi pokušava otpisati Jeremyja Corbyna. I pokušali su ga otpisati prije posljednjih izbora, a on je preoblikovao kampanju. Mislim da će to učiniti i ovaj put. Mi laburisti smo spremni za veliku kampanju i izbore, misli John McDonell.

Prvi božićni izbori od 1923., bit će, tvrde analitičari, krajnje nepredvidljivi. Nakon tri godine političkih pregovora o brexitu glasači su umorni, a smanjena je i tradicionalna odanost dvjema glavnim strankama, Konzervativnoj i Laburističkoj. Ako na izborima niti jedna stranka ne ostvari čvrstu pobjedu, kriza oko brexita će se nastaviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!