U brodolomu kod Lampeduse poginuo 41 migrant

09.08.2023.

Zadnja izmjena 21:48

Autor: HRT/A.S.

U brodolomu kod Lampeduse poginulo 41 migranta

U brodolomu kod Lampeduse poginulo 41 migranta

Foto: Juan Medina / Reuters

U brodolomu kod talijanskog otoka Lampeduse poginuo je 41 migrant. Brod je prevozio 45 ljudi, uključujući troje djece, a krenuo je iz tuniske luke Sfax, udaljene oko 80 milja od Lampeduse. 

Preživjelo je četvero putnika, tri muškarca i jedna žena, podrijetlom iz Obale Bjelokosti i Gvineje. Oni su ispričali spasiocima, posadi teretnoga broda koja ih je prebacila na plovilo talijanske obalne straže, da je brod isplovio u četvrtak i potonuo u roku od nekoliko sati.

Više od 1800 ljudi izgubilo je život ove godine prelazeći iz Sjeverne Afrike u Europu.

- Obalna straža spasila je četvero migranata i dovezla ih jutros na Lampedusu. Ispričali su nam da su u četvrtak poslijepodne krenuli brodom iz Tunisa, no brod se u petak ujutro pod naletom vala prevrnuo. Na njemu je bilo ukupno 45 ljudi, među kojima troje djece. Preživjeli su imali pojaseve za spašavanje i otplivali su do čamca u daljini, na kojem su bili sve do jutrošnje akcije spašavanja, rekao je Ignazio Schintu, zamjenik glavnog tajnika Crvenog križa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!