Krizni sastanci: Bruxelles objavio što očekuje od Beograda i Prištine

22.06.2023.

Zadnja izmjena 21:18

Autor: V.K./HRT/Hina

Sastanak s Aleksandrom Vučićem

Sastanak s Aleksandrom Vučićem

Foto: Twitter / @JoseBorrell

U četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova treba što prije organizirati izvanredne izbore uz sudjelovanje Srba, Kosovo treba obustaviti policijske operacije u tim općinama, njihovi albanski gradonačelnici trebaju privremeno obavljati svoje dužnosti izvan općinskih zgrada, a Srbija treba osigurati povlačenje prosvjednika, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Borrell je u izjavi novinarima nakon sastanka rekao da je dvojici čelnika iznio jasna očekivanja: od Kosova da odmah obustavi policijske operacije u blizini općinskih zgrada na sjeveru Kosova, da četiri gradonačelnika privremeno obnašaju dužnost izvan općinskih zgrada, a od Srbije da osigura povlačenje prosvjednika.

Novi izbori na kojima moraju sudjelovati i Srbi


- Nakon četiri sata sastanaka mislim da su dvojica čelnika razumjela ozbiljnost situacije, ali očigledno imaju različite pristupe i različita tumačenja uzroka i posljedica. Složili smo se oko potrebe novih izbora i razgovarali kako do njih doći. Nismo još tamo, ali znamo kako dalje, rekao je Borrell istaknuvši da su ponovni izbori u sve četiri većinski srpske općine na sjeveru Kosova, na kojima moraju sudjelovati i kosovski Srbi, srž problema i srž rješenja.

Neopravdana uhićenja Srba na sjeveru Kosova


Govoreći o uhićenjima nekih Srba nakon prosvjeda na sjeveru Kosova, Borrell je istaknuo da za počinitelji nasilja ne mogu ostati nekažnjeni, ali je dodao da su proizvoljna i neopravdana uhićenja ili zlostavljanje zatvorenika potpuno neprihvatljivi.

Kosovski policajci moraju biti pušteni


Do najnovijeg incidenta je došlo kada su srbijanske snage uhitile trojicu kosovskih policajaca. Srbija tvrdi da su uhićeni duboko na njezinu teritoriju, dok Priština kaže da su uhićeni 300 metara unutar kosovskog teritorija. Borrell je rekao da trojica kosovskih policajaca moraju odmah biti oslobođeni bez ikakvih preduvjeta.

Kada se situacija normalizira trebamo se vratiti dijalogu, rekao je Borrell istaknuvši da nedavno postignut sporazum o putu prema normalizaciji odnosa i o njegovoj provedbi strane moraju početi provoditi.

Sastanak s Kurtijem

Sastanak s Kurtijem

Foto: Twitter / @JosepBorrell

Aleksandar Vučić je izjavio da ne može reći je li tijekom današnjih sastanaka došlo do napretka u nastojanjima da se smanje napetosti. Optužio je kosovsku vladu i premijera Albina Kurtija da nisu zainteresirani za mir i za stabilnosti, da svakodnevnom provokacijama pokušavaju izazvati nerede. 

Premijer Albin Kurti je rekao da normalizacija odnosa treba ići kroz provedbu osnovnog sporazuma od 27. veljače i plana njegove provedbe koji je dogovoren u Ohridu u ožujku. Europska strana pod čijim se okriljem vodi dijalog i uz čije se posredovanje došlo do tih sporazuma, tvrdi da su ih obje strane prihvatile. Međutim, Vučić je to odbio potpisati i najavio da ne namjerava provesti sve njegove dijelove.

- Moj je dojam da je Srbija rekla da osnovnom sporazumu, koji de facto znači međusobno priznanje, ali ga nije potpisala, a sada se kaje i žali što je rekla da i nastoji opstruirati njegovu provedbu, rekao je Kurti.

'Moramo odmah deeskalirati situaciju'


Pozvao sam čelnike Srbije i Kosova na hitni sastanak kako bismo pronašli izlaz iz sadašnje krize. Moramo odmah deeskalirati situaciju, provesti nove izbore na sjeveru Kosova sa sudjelovanjem kosovskih Srba. To je od najveće važnosti za regiju i EU, poručio je uoči početka razgovora Josep Borrell preko Twittera.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u četvrtak ujutro je objavio da će doći u Bruxelles i razgovorati s Borrellom, ali da nema što razgovarati s Kurtijem. Otići ću u Bruxelles da razgovaram sat, dva, deset, s Borrellom, ali s Kurtijem nemam što razgovarati, rekao je Vučić za RTS.


Stanje na sjeveru Kosova iznimno napeto


Koncem svibnja lokalni Srbi su se usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne općine na kojima je izlaznost bila samo 3,4 posto posto jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru, bojkotirali. U sukobima je ozlijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga (KFOR) i više od 50 srpskih prosvjednika.


Do najnovijeg incidenta je došlo kada su srbijanske snage uhitile trojicu kosovskih policajaca. Srbija tvrdi da su uhićeni duboko na njezinu teritoriju, dok Priština kaže da su uhićeni 300 metara unutar kosovskog teritorija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!