U Bruxellesu počelo suđenje stoljeća za terorističke napade

05.12.2022.

13:35

Autor: Hina/HRT/R.S.

Suđenje u Bruxellesu

Suđenje u Bruxellesu

Foto: Olivier Matthys / Reuters

U Bruxellesu je počelo suđenje desetorici islamista za samoubilačke terorističke napade 2016. u kojima je poginulo 32 ljudi, a ozlijeđeno je više od 300. 

Najveće suđenje u povijesti Belgije, koje je probudilo bolna sjećanja, trebalo bi trajati sedam mjeseci. Dvostruki bombaški napadi počinjeni su u zračnoj luci, a treća bomba eksplodirala je u metrou 22. ožujka 2016.


Devetorica optuženika optužena su za višestruka ubojstva i pokušaje ubojstva u terorističkom kontekstu i prijeti im doživotni zatvor. Sva desetorica optužena su da su sudjelovala u aktivnostima terorističke skupine. Jednom će se suditi u odsutnosti, no vjeruje se da je poginuo u Siriji.


Predsjedavajuća sutkinja Laurence Massart potvrdila je identitet optuženika. Svi osim Osame Krayema, švedskog državljanina optuženog da je planirao biti drugi bombaš u metrou, odgovorili su na njezina pitanja.


Pariška veza


Šestorica optuženih proglašena su krivima u lipnju za sudjelovanje u terorističkim napadima u Parizu u studenome 2015. u kojima je poginulo 130 ljudi. Belgijsko suđenje održava se pred porotom. Odgovornost za napade u Bruxellesu preuzela je Islamska država.


Poginulo je 17 žena i 15 muškaraca koji su bili državljani Belgije, SAD-a, Nizozemske, Švedske, Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Indije, Perua i Poljske. Poginula su i trojica bombaša samoubojica. Među optuženicima je Mohamed Abrini, koji je krenuo u zračnu luku s dvojicom bombaša samoubojica, ali je pobjegao ne detoniravši svoj kovčeg s eksplozivima. Sudi se i Salahu Abdeslamu, glavnom osumnjičeniku na suđenju u Parizu.


U skladu s belgijskom sudskom praksom, optuženici se nisu morali izjasniti osjećaju li se krivima ili ne. Tužitelji bi u utorak trebali početi čitati optužnicu od 486 stranica, a zatim slijedi saslušanje 370 stručnjaka i očevidaca. Suđenje se održava u bivšem sjedištu NATO-a i stajat će najmanje 35 milijuna eura. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!