U Češkoj završili parlamentarni izbori

09.10.2021.

16:08

Autor: HRT

U Češkoj su završili parlamentarni izbori

U Češkoj su završili parlamentarni izbori

Foto: Bernadett Szabo / REUTERS

U Češkoj su završili parlamentarni izbori. Birališta su zatvorena u 14 sati, a glasalo se od jučer. Prema prvim rezultatima, na malom uzorku prebrojanih glasova, vodi stranka dosadašnjeg premijera Andreja Babiša, ANO, s 31 posto. Druga je centristička koalicija SPOLU s 24%, a treća Piratska stranka koja za sada ima 13%. Babiš se uoči izbora našao na meti niza kritika, od lošeg upravljanja stanjem u pandemiji, povećanja javnog duga zbog dijeljenja potpora, te mutnih poslova njegovih tvrtki.

U Češkoj su završili parlamentarni izbori čiji će rezultat biti tijesan, a obilježile su ih kritike premijera Andreja Babiša da je loše upravljao pandemijom, da je poticao rast duga velikom potrošnjom te da je na dužnosti štitio svoje poslovne interese.

Milijarder, koji odbacuje sve optužbe, i njegova populistička stranka ANO (Akcija nezadovoljnih građana) bili su u blagom vodstvu u anketama pred izbore.

Babiš, koji želi drugi mandat, isticao je u kampanji da zemlja treba stabilnost i da je prosperitetnija nego prije.

Glasanje je završilo u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu, a prvi rezultati počet će pristizati kasnije tijekom dana.

Babiš je u kampanji također obećavao da će nastaviti dizati plaće u javnom sektoru i mirovine, zaoštrio je protuimigrantsku retoriku i protivio se prepuštanju ovlasti Europskoj uniji.

No naišao je na žestoke protivnike u koaliciji desnog centra Zajedno i progresivnom bloku Pirati/Gradonačelnici koji odbijaju s njime surađivati zbog, kako tvrde, njegovih neprihvatljivih sukoba interesa povezanih s njegovim poslovnim carstvom koje je izgradio prije ulaska u politiku.

ANO najvjerojatnije neće dobiti apsolutnu većinu glasova, ali hoće relativnu, pa će premijer prvi dobiti priliku sastaviti vladu.

Partnere će, međutim, teško pronaći, jer bi dvije stranke koje su podržavale dosadašnju manjinsku vladu mogle izgubiti dio zastupničkih mjesta.

ANO bi zbog toga mogao biti primoran sklopiti savez s krajnje desnom strankom Sloboda i izravna demokracija.

Neki birači kažu da su glasali protiv njegova populističkog stila vladanja obilježenog velikom potrošnjom.

- Glasat ću za Zajedno jer želim promjenu, rekao je Jan Mrazek, 39-godišnji menadžer iz Praga.

- Ne sviđa mi se kako se vodilo vladu, dezorganizacija tijekom pandemije i kako gomilaju dug jer su jednostavno populisti koji se razbacuju novcem.

Oporba kritizira Babiša zbog kaotičnih političkih promjena na vrhuncu pandemije.

U zemlji je od koronavirusa umrlo više od 30.000 ljudi, što je jedna od najgorih bilanci po broju stanovnika u Europi. Optužbe za sukob interesa prate Babiša otkako je ušao u vladu kao mlađi partner 2013. te pobijedio na izborima 2017.

Taj 67-godišnjak, peti na Forbesovu popisu najbogatijih Čeha, prenio je 2017. upravljačka prava nad svojim konglomeratom Agrofert na zakladu i odbacuje optužbe da je u sukobu interesa.

No Europska komisija utvrdila je da sukob interesa postoji i obustavila Agrofertu subvencije.

Nove optužbe pojavile su se prošli vikend u sklopu afere Pandora Papers. Babiša se optužuje da je koristio mutne offshore strukture za kupnju nekretnina u Francuskoj prije ulaska u politiku. On i te optužbe odbacuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!