U Danskoj 1. lipnja referendum o sudjelovanju u europskoj obrambenoj politici

06.03.2022.

22:09

Autor: HRT/Hina

Mette Frederiksen

Mette Frederiksen

Foto: Ritzau Scanpix/Emil Helms / Reuters

Danska će 1. lipnja održati referendum o sudjelovanju u zajedničkoj europskoj obrambenoj politici, nakon ruske invazije na Ukrajinu, gotovo 30 godina nakon što su Danci odlučili ostati izvan te sheme EU-a, objavila je u nedjelju danska premijerka.

Kad je ruski predsjednik Vladimir Putin krenuo u invaziju na Ukrajinu, danski zastupnici pozvali su da se povisi proračun za obranu i da se ukine izuzeće iz Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a (CSDP).

- Nadamo se da će svi Danci poduprijeti ukidanje tog izuzeća, koji tradicionalno drži tu skandinavsku zemlju, članicu NATO-a, izvan politike EU-a u vojnoj domeni. Povijesni trenuci pozivaju na povijesne odluke", rekla je Mette Frederiksen na konferenciji za novinare, pozivajući da se ukine to izuzeće koje je na snazi gotovo 30 godina.

Danska je 1992. dobila izuzeća iz nekih politika EU-a, među kojima su uvođenje eura i europska obrambena i sigurnosna politika, nakon što je odbila Sporazum iz Maastrichta. Dobivena izuzeća omogućila su vladi da organizira novi referendum godinu dana kasnije, na kojem su Danci rekli 'da'.

Predviđa se i povećanje za obranu kroz sljedeće godine kako bi se dostigao cilj NATO-a o izdvajanju za obranu od 2 posto BDP-a, najavila je premijerka. Kopenhagen će također nastojati, što je prije moguće, "postati neovisan o ruskom plinu", dodala je.

Najavljeni referendum bit će deveti o europskim pitanjima od ulaska te zemlje u EU 1972.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!