U dijelovima Koruške pojavila se crijevna viroza

10.08.2023.

13:12

Autor: Hina/HRT/D.S.

Sanacija šteta od poplava u Sloveniji

Sanacija šteta od poplava u Sloveniji

Foto: Borut Zivulovic F.A. Bobo / PIXSELL

Slovenski institut za javno zdravlje upozorio je na širenje crijevnih zaraza u Mežiškoj dolini u Koruškoj gdje dijelom još nije uspostavljena opskrba pitkom vodom nakon poplava početkom kolovoza te poziva stanovništvo da prokuhava vodu i koristi kupljenu vodu u bocama.

U ispostavi Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ) Ravne na Koroškem su dosad primili oko desetak prijava zarazne bolesti.


Prijavljeni su simptomi povraćanja i dijareje, kazala je predstavnica Neda Hudopisk.


U nekim dijelovima Koruške i dalje nema vode, a Institut pretpostavlja da je uzrok infekcije ili kontaminirana voda ili hrana ili kontakt s onečišćenim otpadom.


Dojave primaju od utorka navečer, navodi NIJZ i upozorava na moguć porast slučajeva u općinama Mežiške doline.


Slučajeva zaraze bilo je i u području Črne na Koroškem. U Črni su zato uveli dodatne mjere, navodi se.


Hudopisk je objasnila da je vojska išla od kuće do kuće opskrbljujući stanovnike sredstvima za raskuživanje, a stanovnici će primiti i pisane letke s upozorenjima i mjerama koje trebaju poduzeti.


Narasli vodotoci, obilne kiše i naplavine koji su pogodili Sloveniju oštetili su vodovodnu mrežu u Mežiškoj dolini.


Zbog katastrofe u općini Ravne na Koroškem i dalje je na snazi mjera prokuhavanja vode, a ponegdje je još nema pa se doprema stanovništvu, objavio je stožer civilne zaštite. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!