U EP-u danas se očekuje pozitivno izvješće o ulasku RH u eurozonu

08:18 / 14.06.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Europski parlament

Europski parlament

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nakon što su Europska komisija i Europska središnja banka početkom ovog mjeseca objavile pozitivno izvješće o napretku Hrvatske u ispunjavanju kriterija za uvođenje eura i tako dale zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u eurozonu, pozitivno izvješće Europskom parlamentu dat će njegov posebni izvjestitelj Siegried Muresan. 

Muresan, koji je izvjestiteljem EP-a za ulazak Hrvatske u europodručje imenovan u travnju ove godine, u sklopu službenog posjeta Zagrebu danas se susreo s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem te guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem, a u Hrvatskom saboru je sudjelovao i na zajedničkoj sjednici Odbora za financije i državni proračun i Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije.

- Sutra ću u parlamentu predstaviti najnovije izvješće i preporuku hrvatske spremnosti za pristup eurozoni. Uklonjene su sve neravnoteže, proračun i javne financije su stabilni, rast cijena zbog inflacije manji je nego u drugim zemljama. No Vlada mora i dalje zadržati odgovornu ekonomsku politiku te podupirati građane i poduzetnike u ovo vrijeme prepuno izazova, rekao je Muresan jučer u Zagrebu. 

Danas ujutro će na Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku EP-a prezentirati svoje izvješće, u kojem će preporučiti da Hrvatska uđe u eurozonu 1. siječnja 2023. godine, najavio je Muresan, koji dolazi iz Rumunjske, a potpredsjednik je Europske pučke stranke (EPP) i Kluba zastupnika EPP-a u EP-u, u kojem obnaša drugi mandat.

Očekuje se da će Odbor o Mureşanovu izvještaju glasovati 20. lipnja, nakon čega bi se trebao naći na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu, između 4. i 7. srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!